Двете враждуващи правителства в Либия са се договорили да обединят

...
Двете враждуващи правителства в Либия са се договорили да обединят
Коментари Харесай

Двете враждуващи правителства в Либия ще обединят усилия за справяне с щетите от наводненията

Двете враждуващи държавни управления в Либия са се договорили да обединят старания в помощ на потърпевшите от наводненията, заяви Организация на обединените нации. Броят на жертвите пораства. По публични данни починалите в Дерна са 5300, само че опасенията са, че те може да се окажат 20 хиляди. 30 хиляди души са без дом. Работата на избавителните екипи е затруднена поради разрушени пътища и мостове.



Сателитни фотоси на американска софтуерна компания разкриват мащаба на провалите след наводненията в източна Либия. Кадрите демонстрират по какъв начин е изглеждал град Дерна преди и след бедствието. Разрушени са домове, пътища, язовири, пристанищна инфраструктура.



В обезверената конкуренция с времето по издирването на оживели към либийските спасители се причислиха екипи от Египет и Тунис, повече от 160 души от Турция и пожарникари от Италия и Испания. Изградени са полеви лечебни заведения.

" През целия ден лекуваме пациенти с контузии, само че при нас идват и хора с хронични болести ", сподели Сукру Юрулмаз, шеф на турския избавителен екип.

Доброволци от цялата страна оказват помощ за изпращането на филантропични доставки за потърпевшите, в това число храна, одеала и матраци.

" Тези пакети ще стигнат за 100 фамилии. Не можем да откажем помощ на никого ", сподели Абдулазис ал Анзи, доброволец.





Като причина за нещастието се показва световното стопляне, провокирало метеорологичния феномен.

" Дълбоко съм смутен, че хиляди човешки живота бяха брутално отнети в източна Либия и толкоз доста хора изгубиха околните си, домовете си, общонстта си, достъпа до съществени потребности. Бурята Даниел е следващото смъротносно увещание какъв брой пагубно може да е отражението на климатичните промени върху света ", разяснява Фолкер Тюрк, висш комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида.

Сред другите аргументи са остарялата или некачествена инфраструктура, което е довело до скъсването на язовирните стени. Районът е гъсто обитаем, а локалните поданици са подценили предизвестията за приближаващата стихия. Отнесените мостове и пътища са затруднили достигането на спасителите до потърпевшите в решаващите първи часове след бедствието. Към това се прибавя и политическия безпорядък в Либия, където две държавни управления си оспорват властта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР