Двете страни дискутираха потенциала в редица области от взаимен интерес,

...
Двете страни дискутираха потенциала в редица области от взаимен интерес,
Коментари Харесай

Обсъдиха възможностите за сътрудничество между Русе и Нови Анени

Двете страни дискутираха капацитета в редица области от съвместен интерес, измежду които селско стопанство, фармация, хранително-вкусова индустрия, машиностроене, превоз и туризъм

Възможностите за развиване на съдействието в областта на стопанската система и културата сред област Русе и молдовския новоаненски регион бяха разисквани по време на среща на регионалния шеф Анатоли Станев с кмета на обитаемото място Александър Матарин и заместник-председателите на Регионалния съвет Дмитри Киур и Виорел Кочиуг. „ Молдова предлага голям брой преференции за вложителите и варианти за произвеждане на артикули, които да се осъществят както на тамошния пазар, по този начин и в прилежащи страни. Българският бизнес би трябвало да огледа по-сериозно на тези благоприятни условия, тъй като това към този момент се прави сполучливо от други страни “, разяснява Станев. Според него сходна стъпка от страна на компаниите би улеснила и опциите пред страната ни за присъединяване на украинския пазар в следствие, когато стартира възобновяване на страната. Областният шеф срещна присъстващите с капиталовия профил на района и уточни смисъла на Русенския университет „ Ангел Кънчев “ за подготовката на отлични фрагменти в съвсем всяка сфера. Той напомни, че постоянно тук се образоват студенти от Молдова, оповестиха от Областна администрация - Русе.

Двете страни дискутираха капацитета в редица области от съвместен интерес, измежду които селско стопанство, фармация, хранително-вкусова индустрия, машиностроене, превоз и туризъм. Станев смята, че изключително ползотворно би било партньорството в областта на аутсорсинга и цифровия маркетинг.

Не по-малко внимание бе отделено и на опциите за кандидатстване по европейски планове в интервала до 2027-а година в границите на стратегия „ Дунавски район “. Основният акцент на новата стратегия е върху създаването на планове за предварителна защита на обезлюдяването, миграцията, икономическото неравноправие, енергийната взаимозависимост и изменението на климата. Бюджетът по програмата е в размер на 266 млн. евро, от които 80% идват от европейските фондове и принадлежности. Според регионалния шеф Анатоли Станев програмата дава отлични благоприятни условия за доближаване на районите в европейските страни и възстановяване изискванията за живот в тях. Още при започване на идната година се чака сходни срещи да се проведат с представители на локалната власт в района, тъй че да се набележат съответни планови хрумвания.

Срещата се организира със съдействието на изпълнителния шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, а в нея участваха още заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиан Анкулеску, както и двама водещи специалисти по районно развиване и осведомителни технологии надлежно Нику Мърдале и Василе Митран, както и Надежда Сърбу, която е шеф на дирекцията по европейски планове в Регионалния съвет.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР