Двете реки - Осиковска и Чурековска излязоха от коритата си

...
Двете реки - Осиковска и Чурековска излязоха от коритата си
Коментари Харесай

От къщи в Осиково извира вода, достатъчна за три бутилиращи фабрики

Двете реки - Осиковска и Чурековска излязоха от коритата си и нанесоха редица пакости по пътната мрежа към селата Осиково, Чуреково и Михалково. Това наложи да обявим отчасти бедствено състояние за тези три села “, сподели кметът на Девин Красимир Даскалов.
В Осиково не престават дейностите по отваряне на пътя за селото, който е блокиран първоначално, при фабрика " Флоурид ", само че пътят към Осиково към този момент към момента не е пристъпен.
„ Частичното бедствено състояние остава в действие и през днешния ден. Вследствие на проливните дъждове в приземните етажи на къщи в Осиково тече доста щедро вода. В някои от тях извира подобен дебит, задоволителен за три бутилиращи заводи “, добави Даскалов.
„ Ниви, посеви – всичко е унищожено, цялата основна улица е изнесена. Три дни сме без път “, съобщи кметът на девинското село Осиково Велин Палигоров.
Той описа, че дерето до мината е изскочило, мостът е затапен и не може да се мине.
„ На две места пътят към селото бе пресечен. На ръка направихме по този начин, че да минават леки коли. На пет места по дерето обаче пътят виси в нищото. Ако не се укрепи, ще останем отново без път. Мантинелите висят във въздуха. На входа на селото имаме огромни свлачища. Прекият път, който слиза към Кричим, е затапен. Голяма маса се откъсна при чешмата на входа. Половината морава изпод и равнища с картофи пропадна на пътя към гробището “, изяснява Палигоров.
На 1 август от всяка къща извирала вода. „ От избата в къщата на Ангел Джуров извира вода с 10 литра в секунда. Излиза през прага му и се влива в двора на Стоил Чакмаков. От тази вода къщата му се е пропукала. Не знаем каква е тази вода. Извира вода в подземията на доста къщи. Снощи отново валя, само че по-слабо, не беше толкоз пороен дъждът. Но до момента в който не се направи правата на мината, страната да се вземе в ръце, при всеки един проливен дъжд ще оставаме без път. Колко години вървим през частна благосъстоятелност – през тази мина, при всеки дъжд се затапва там дерето, водата върви към основния път и го скапва “, разяснява кметът.
Той е признателен, че сега в селото се извършва план за създаване на улица. Изпълнител е компания „ ИСА – 2000 “. Нейни служащи с техника разчистват от време на време пътя, с цел да може да се достави самун на хората. Два дни карали с фадрома самун и медикаменти в селото.
„ Имаме план от дълго време, подготвен за осъществяване, с цел да може да заобикаляме прекосяването през мината, само че все е нямало финансиране за него, това е най-големият проблем за селото, тъй като Петварско дере постоянно затапва входа ни при мината и няма от къде да се минава “, добави Палигоров.
Той се надява преваляванията да спрат, тъй като земята по този начин е подгизнала, че цели градини са изчезнали изцяло – отнесени от дъждовете и покрити с наноси.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР