Двете редки и малко известни японски изкуства - темари и

...
Двете редки и малко известни японски изкуства - темари и
Коментари Харесай

Българи и японци показват изкуство от стари кимона

Двете редки и малко известни японски изкуства - темари и кири-е, ще бъдат показани на изложбата „ Красотата на Япония”, която потегля на 6 ноември в залата за краткотрайни експозиции на Градската художествена изложба. Тя започва без публично разкриване поради ограниченията срещу коронавирус. В нея ще вземат участие наши и японски създатели. 18 души от тях са от Страната на изгряващото слънце - нещо, което се случва за първи път у нас.

Те демонстрират над 120 експоната от изкуството темари и кири-е. Те са поканени от съдружие „ Накама”, японската изложба “Senga Art & Space” и посолството на страната. Изложбата е част от Дните на японската просвета и ще продължи до 24 ноември. Ще бъдат допускани гости със зелен документ или негативни проби.

Изкуството темари се появява през междинните епохи. При него се употребяват части от остарели кимона, които се обгръщат като топка с текстил. „ Така японците са правили играчки за децата си ​- има темари, които са с диаметър 2 сантиметра, има и такива, които доближават до половин метър”, изясни за " Марица " Ани Иванова от съдружие " Накама ". На 6 ноември в галерията ще гостува Рали Донева-Коева - единственият сертифициран създател на темари у нас.

Кири-е е още по-древно и считано за изчезващо изкуство. То идва от Китай през 9. век и в него се употребяват части остаряла хартия, от които се основават картини. На 14 ноември от 12 часа собственичката на изложба „ Senga Art and Space” сенсей Маяно Онодера ще показа изкуството кири-е в онлайн лекция. Срещи с част от българските създатели ще има на 6 и 7 ноември в галерията на ул. „ Княз Александър I “ №15 от 12 до 18 и от 11 до 17 часа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР