Двете редки и малко известни японски изкуства – темари и

...
Двете редки и малко известни японски изкуства – темари и
Коментари Харесай

Майстори показват изчезващи японски изкуства

Двете редки и малко известни японски изкуства – темари и кири-е, ще бъдат показани в изложбата „ Красотата на Япония”, която потегля на 6 ноември в залата за краткотрайни експозиции на Градската художествена изложба.

Тя започва без публично разкриване поради ограниченията срещу коронавирус. В нея ще вземат участие 120 български и японски създатели.

Те са поканени от съдружие „ Накама”, изложба “Senga Art & Space” и посолството на страната. Тя е част от Дните на японската просвета и ще продължи до 24 ноември.

Изкуството темари се появява през междинните епохи. При него се употребяват части от остарели кимона, които се обгръщат като топка с текстил.

„ Така японците са правили играчки за децата си – има темари, които са с диаметър 2 сантиметра, има и такива, които доближават до половин метър. Японзите одри от остарели кимона вършат изкуство”, сподели Ани Иванова от съдружие Накама.

На 6 ноември в галерията ще гостува Рали Донева-Коева – единственият сертифициран създател на темари у нас.



Кири-е е още по антично и незнайно изкуство. То идва от Китай през 9 век и в него се употребяват части остаряла хартия, от които се основават картини. Почти незнайно е в Европа.

Срещи с част от българските създатели ще има на 6 и 7 ноември в галерията от 12 до 18 и от 11 до 17 часа.

Ще бъдат допускани гости със зелен документ или негативни проби. Творбите ще са на двата етажа от галерията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР