Двете разменени бебета в столичната болница Шейново“ остават в семействата,

...
Двете разменени бебета в столичната болница Шейново“ остават в семействата,
Коментари Харесай

Разменените бебета остават в семействата, където се намират

Двете разменени бебета в столичната болница " Шейново “ остават в фамилиите, където се намират, до решение на съда. Това оповестиха пред " Телеграф “ източници от прокуратурата.

Няма данни децата да са в риск. Образуваното в Софийската районна прокуратура на 14 декември т.г. досъдебно произвеждане за закононарушение по член 184, алинея 1 от Наказателен кодекс е за това, че през септември в болничното заведение съзнателно са сменени дребни деца. Разследването е за отговорни в лечебното заведение. Прокуратурата е поискала и постигнала извънредно бързо осъществяване на ДНК експертизи, които нормално се изготвят за няколко месеца. Те са удостоверили, че двете бебета са били разменени. Разпитани са голям брой очевидци. Ако бъде потвърдено, че някой съзнателно е заменил децата, го грози затвор до 2 година, а в случай че това е било осъществено и с користна цел, наказването е затвор до 3 година и санкция от 100 до 300 лева

Граждански каузи

За самата промяна на децата обаче родителите би трябвало да водят цивилен каузи за доказване на генезис. С направените към този момент ДНК експертизи и вероятно назначените от съда такива няма да има проблем майките да получат същинските си бебета. Дори единствено едната от тях да подаде иск в съда, ще стартира дело. Междувременно от Държавната организация за протекция на детето оповестиха пред " Телеграф “, че откакто са се самосезирали, са изпратили писма до болничното заведение, до Изпълнителната организация " Медицински контрол “ и до Държавно стопанско предприятие – Лозенец, за предприемане на ограничения от техните пълномощия, както и с условие на цялата информация за всички дейности, свързани със случая. " Експертите на Държавната организация за протекция на детето са в подготвеност когато и да е да окажат поддръжка на двете фамилии, както и на експертите, ангажирани със случая “, оповестиха оттова.

Грешката

Няма неточност при слагането на гривните нито на бебетата, нито на майките. Гривните са сложени вярно и те са съответствали. Това изясни на собствен ред през вчерашния ден шефът на АГ " Шейново “ доктор Румен Велев. Той уточни, че бебетата са били разменени още при първото разпределяне на новородените. При изписването гривничките не са били съпоставени, което е част от протокола. По думите на Велев казусът е " низ от нелепи случайности “, а грешката е на един човек, който " първоначално е объркал нещата ". За разменените бебета се схванало, откакто една от майките разкрила противоречие в гривните, които си запазила за спомен от раждането. Тогава дамата се обадила на неонатоложка в " Шейново “ и казусът почнал да се разплита.

Наказанието

Д-р Велев разгласи, че откритите отговорни ще бъдат осъдени дисциплинарно, с изключение на правосъдната отговорност, която се носи. Директорът на болничното заведение е подготвен да подаде оставка, в случай че се откри нарушение на процедурите. Велев сервира извинения на фамилиите на бебетата и подчертава, че размяната е видяна след 3 месеца. Той научил за нея към 8 декември. " На процедура биологичните родители са изяснени и оттук нататък е въпрос на юридическа процедура двете бебенца да бъдат разменени “, сподели още Велев. Той уточни, че досега не е разговарял персонално с майките.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР