Двете най-големи партии в Естония са постигнали споразумение за съставяне

...
Двете най-големи партии в Естония са постигнали споразумение за съставяне
Коментари Харесай

Естония може за първи път да има жена премиер

Двете най-големи партии в Естония са постигнали съглашение за сформиране на ново държавно управление, което за първи път в историята на страната ще бъде управлявано от жена министър председател, съобщи Асошиейтед прес.

Очаква се партийните препоръки на опозиционната, дясноцентристка Партия на промените и ръководещата до момента, лява Центристка партия да гласоподават за присъединение към държавно управление, отпред на което ще застане лидерката на реформаторите Кая Калас.

Двете партии ще получат по седем министерства в 14-членния кабинет, който ще има болшинство в 101-местния парламент.

По-рано този месец президентката на Естония Керсти Калюлайд съобщи, че неотложен приоритет на новото държавно управление би трябвало да стане битката с влошаващата се обстановка с ковид и с икономическите проблеми, породени от пандемията, заяви Българска телеграфна агенция.

Ако получи утвърждението на Народното събрание, 43-годишната Калас ще бъде първата жена министър председател на балтийската страна с 1,3-милионно население. Адвокат и някогашен евродепутат, тя е щерка на Сийм Калас, един от създателите на Партията на промените, някогашен министър председател и някогашен евродепутат. Кая Калас пое управлението на партията през 2018 година като първата жена, неин ръководител.

Това е вторият опит на Калас да сформира държавно управление за по-малко от две години, откакто тя не съумя да образува кабинет на Партията на промените след изборите от 2019 година макар успеха си във вота. Това проправи пътя към държавно управление на Центристката партия и водача й Юри Ратас, който сформира трипартийна коалиция, присъединила и реформаторите.

Ратас и кабинетът му подадоха оставка на 13 януари след скандал към съмнения, че основен член на Центристката партия е приемал частни дарения за партийната хазна в подмяна на политическа поддръжка при строителен план в пристанищния регион на столицата Талин. Ратас няма да взе участие в новото държавно управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР