Двете най-големи крипто-борси са обвинени в измами за незаконно забогатяване(снимка:

...
Двете най-големи крипто-борси са обвинени в измами за незаконно забогатяване(снимка:
Коментари Харесай

САЩ започнаха атака срещу крипто-борсите


Двете най-големи крипто-борси са упрекнати в измами за нелегално замогване
(снимка: CC0 Public Domain)

През последните два дни Комисията по скъпи бумаги и тържища на Съединени американски щати заведе каузи против най-големите крипто- тържища в света – Binance и Coinbase. Американският регулатор твърди, че Binance и нейният създател са взели участие в измами за увеличение на облагите.

Срещу Binance Holdings Ltd., нейния американски филиал BAM Trading Services Inc. (BAMTrading) и шефа на компанията Чангпенг Джао са повдигнати 13 обвинявания, свързани с нарушавания на разпоредбите за търговия с скъпи бумаги. „ Въз основа на тринадесет обвинявания, ние твърдим, че Джао и Binance са взели участие в необятна мрежа от измами, спорове на ползи, неразкриване и съзнателно отбягване на закона ”, съобщи ръководителят на SEC – Гари Генслер.

SEC заведе иск и против Coinbase. Според регулатора, платформата е работила като нерегистриран брокер. От 2019 година Coinbase е „ спечелила милиарди долари посредством нелегално улеснение на покупката и продажбата на крипто-активи ”, само че не се е записала като борса, сочи отчетът.

Фактът, че SEC завежда каузи против крипто-борси, значи, че комисията признава биткойните за скъпи бумаги. От правосъдните документи на SEC до Binance следва, че комисията е признала токена на BNB, както и стейбълкойна BUSD, като скъпи бумаги. BNB е криптовалутата, която зарежда екосистемата Binance Chain и един от най-популярните помощни токени в света. BUSD е стейбълкойн, привързан 1:1 с $.

В публично изказване SEC твърди, че Binance е управлявала нерегистрирани тържища, погрешно е показала информация за надзор и контрол на Binance.US (отделен американски клон на борсата) и е взела участие в нерегистрирани продажби на скъпи бумаги.
още по темата
Джао и Binance обществено обявиха, че на клиенти от Съединени американски щати е неразрешено да правят транзакции на Binance.com. Въпреки това, съгласно SEC, Джао и Binance скрито са разрешили на огромни американски клиенти да търгуват на борсата.

Според регулатора, Джао и Binance съзнателно са нарушили разпоредбите и са изложили на риск своите клиенти и вложители в опит да усилят оптимално личните си облаги. SEC пресмята, че Binance.com и Binance.US са генерирали най-малко 11,6 милиарда $ такси за транзакции от юли 2017 г. Освен това SEC упреква Binance, че няма борсов лиценз за търговия с скъпи бумаги.

Според анализатори, чистият отлив на потребителски активи от Binance единствено за час откакто се разчу, че американският регулатор завежда дело против нея, е към $1,4 милиарда, или 2,2% от общите запаси на борсата от $62,5 милиарда Джао, от своя страна, сподели, че борсата продължава да работи както нормално и ще направи публично изказване, откакто прегледа делото.

Новината за делото на SEC против Coinbase докара до спад в акциите на компанията-майка Coinbase Global Inc с $9,37, или 16,2%, до $49,33.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР