Двете най-големи икономики в Южна Америка Аржентина и Бразилия, са

...
Двете най-големи икономики в Южна Америка Аржентина и Бразилия, са
Коментари Харесай

Двете най-големи икономики в Южна Америка обсъждат планове за обща валута

Двете най-големи стопански системи в Южна Америка Аржентина и Бразилия, са в ранни договаряния за основаване на обща валута, като опит за понижаване на зависимостта от щатския $. Някои анализатори обаче са мощно скептични, за реализация на предлагането, поради несъответствията сред двете стопански системи и бързата промяна на политическите ветрове в района, написа CNBC.

" Нашите финансови министри могат да ни създадат предложение за външна търговия и транзакции сред двете страни, които се правят в обща валута ", разяснява бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва в понеделник на конференция в Буенос Айрес, Аржентина, съгласно Reuters.

По думите на Лула валутата в началото ще бъде предопределена за търговия и транзакции сред Бразилия и Аржентина. По-късно може да бъде възприето от други членове на Меркосур - главният търговски блок на Южна Америка.

Бразилският министър на финансите Фернандо Хадад разяснява, че приемането на обща валута не е за да измести бразилския реал и аржентинското песо. Валутата към момента няма име.

" Нито Аржентина, нито Бразилия се радват на икономическите или политическите условия, нужни за предприемане на такава

фундаментална смяна, която ще отнеме десетилетия, с цел да бъде осъществена дейно ", показа Химена Бланко, началник на консултантската компания за Америка в риск Verisk Maplecroft пред CNBC.

Анализаторът счита, че Лула е бил " изкусен ", с цел да не опонира на министъра на стопанската система на Аржентина Серхио Маса, който е приказвал публично, че двете страни работят за обща валута.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР