Двете кули от 12 век са един от емблематичните символи

...
Двете кули от 12 век са един от емблематичните символи
Коментари Харесай

Не само Пиза: Болоня спасява емблематичната си кула от срутване

Двете кули от 12 век са един от емблематичните знаци на Болоня – туристически център и столица на района Емилия Романя в Италия.

Сериозното наклонение на едната от тях обаче от ден на ден тревожи управляващите през последните седмици.

Наложи се екипи да обезопасят региона, защото има прочут риск да се стигне до сриване.

Италианската организация за гражданска отбрана поддържа жълта паника за обекта, което значи нараснало внимание, само че не и непосредствена заплаха, оповестява FastCompany.

Управата на града разгласи, че ще бъдат осъществени действия на стойност 4,3 млн. евро за подсилване на Гаризенда – едната от кулите, които се извисяват в центъра на Болоня и през вековете са вдъхновявали художници и поети, а по време на спорове са служили за наблюдателница.

Работата по обезопасяването ще продължи през януари и февруари.

Гаризенда е по-ниската от двете кули, издигнати сред 1109 и 1119 година

В момента тя се издига на 48 метра по отношение на 97 метра на Азинели.

Кметът Матео Лепоре означи по време на спор по-рано този месец, че кулата се е наклонила още при построяването си " и от този момент провокира безпокойствие ".

Тя е претърпяла спомагателни вреди през средновековната ера, когато в нея са построени железарски работилници и пещи за самун.

" Наследихме обстановка, която през вековете е довела дотук ", споделя кметът. Той  е изискал от държавното управление да подаде петиция за превръщането на кулите в обекти на Световното завещание на ЮНЕСКО.

Работата по укрепването стартира още през 90-те години на предишния век.

Предварителната работа по Гаризенда ще включва основаване на зона за ограничение на въздействието, с цел да се предотвратят възможни вреди върху околните структури или увреждане на минувачите от " вероятно сриване ", се споделя в изказване на града.

Видеокамери ще следят обекта.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР