Двете Кореи приключиха с разминирането на пограничното селище Панминчжон в

...
Двете Кореи приключиха с разминирането на пограничното селище Панминчжон в
Коментари Харесай

Двете Кореи приключиха с разминирането на граничния Панминчжон

Двете Кореи завършиха с разминирането на пограничното населено място Панминчжон в границите на общите си старания за унищожаване на оръжията от региона, съобщи Асошиейтед прес, като се базира на южнокорейските управляващи, заяви Българска телеграфна агенция.

Новината беше обявена след среща през днешния ден сред военни от Южна и Северна Корея и ръководеното от Съединени американски щати командване на силите на Организация на обединените нации в Панминчжон за разискване на напъните за унищожаване на оръжията. Това беше втора подред среща за обзор на напъните за демилитаризиране на Панминчжон - най-известното място в 248-километровата Демилитаризирана зона (ДМЗ) по тежко укрепената граница.

Демилитаризирането на Панминчжон беше една от договореностите, които Пхенян и Сеул реализираха предишния месец за понижаване на напрежението във военната сфера. Те бяха подписани от министрите на защитата на двете страни в коридорите на срещата на техните водачи в Пхенян, напомня АП.

Като последваща стъпка за демилитаризиране на Панминчжон, двете Кореи и командването на Организация на обединените нации се споразумяха за цялостно унищожаване до четвъртък на всички оръжия и гранични постове. След това в границите на два дни ще бъде тествано осъществяването на договореностите, съобщи южнокорейското министерство на защитата.

Целта е в последна сметка в Панминчжон да останат по 35 невъоръжени военнослужещи от всяка от двете Кореи, които да охраняват селището.

Официално за цялата ДМЗ, в това число Панминчжон, дават отговор дружно Северна Корея и командването на Организация на обединените нации, завещание от Корейската война (1950-1953 г.), завършила с помирение, само че не и с кротичък контракт. Северна Корея и Китай подписват примирието, от една страна, а командването на Организация на обединените нации - от друга. Южна Корея не е страна по съглашението, отбелязва АП.

То е подписано точно в Панминчжон. След края на войната там има редица случаи на кръвопролития и принуждение, а бойци от двете Кореи стоят там едни против други единствено на метри едни от други.

По силата на договореностите от предишния месец двете Кореи отстраняват мините от още един фронтови регион, където възнамеряват за първи път дружно да търсят тленни остатъци на бойци, починали във войната. Те имат намерение също да обособят буферни зони по сухопътната и морската си граница, както и неразрешена за полети зона над границата.

Според южнокорейското министерство на защитата в петък се чака в Панминчжон да се срещнат генерали от двете страни, с цел да обсъдят още елементи от осъществяването на договореностите за понижаване на напрежението.

Също през днешния ден представители на Кореите се срещнаха и в новосъздаденото от тях бюро за връзка в севернокорейския граничен град Кесон за диалози за съдействие в горския бранш.

Либералното държавно управление в Сеул се стреми към усилване на взаимоотношението с Пхенян. Според Съединени американски щати обаче сходни стъпки би трябвало да се подхващат само в унисон с световните старания за нуклеарно разоръжаване на Северна Корея, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР