Двете гръцки газови компании – обществената DEPA Commercial S.A. и

...
Двете гръцки газови компании – обществената DEPA Commercial S.A. и
Коментари Харесай

Две гръцки компании ще доставят втечнен газ на България през ноември

Двете гръцки газови компании – публичната DEPA Commercial S.A. и една от най-големите частни Mytilineos S.A. завоюваха търга на „ Булгаргаз “ за доставка на полутечен природен газ (LNG) за ноември. Търгът бе разгласен в края на септември от държавния публичен снабдител.

Двете компании са класирани отпред измежду 13 в началото декларирали интерес. Впоследствие на изискванията за присъединяване са дали отговор 10 компании, а от тях осем – от Европа, Азия и Съединени американски щати – са подали предложения до крайния период.

Предложенията на двете гръцки сдружения обаче са оценени като най-изгодни, показва „ Булгаргаз “. Кои тъкмо са били останалите претенденти в процедурата не се загатва.

На процедура DEPA и Mytilineos са предложили на българската страна част от своите количества по дълготрайни контракти за полутечен газ. Компаниите разполагат със слотове за разтоварване и регазификация на втечнения газ на гръцкия терминал в Ревитуса.

Двете компании доставяха газ на България и директно след прекъсването на съветския газ в края на април.

С резултата от търга „ Булгаргаз “ съумява да обезпечи нужното количество газ за ноември – търсените 140 млн. куб. м в допълнение към азерския газ.

Очакванията са през ноември цената на природния газ да продължи да спада си, като по думите на служебния вицепремиер Христо Алексиев, който оглави спешния щаб в енергетиката, цената за мегаватчас ще бъде под 200 лева Това би било поевтиняване на синьото гориво в страната с над 15%.

Предстои „ Булгаргаз “ да разгласи и резултатите от търга за полутечен газ за декември.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР