Двете електронни бюлетини за гласуване с машина - за президент

...
Двете електронни бюлетини за гласуване с машина - за президент
Коментари Харесай

Вижте как ще са разположени електронните бюлетини на екраните на машините

Двете електронни бюлетини за гласоподаване с машина - за президент и вицепрезидент и за народни представители, ще са ситуирани на по две страници на екраните. Това взеха решение от Централната изборна комисия.
За облекчение на гласоподавателите няма да има трета страница за избор на депутати. Шрифтът ще е идентичен и за двете гласувания на машината.
Решението ще докара до разминаване при електронната и хартиената бюлетина при визуализирането на преференциите, които ще са разнообразни като брой на ред. ЦИК реши, че при този вид сходството сред двата типа бюлетини е най-близко.
Заместник-председателят на Комисията Росица Матева напомни, че на 4 април и на 11 юли електронната бюлетина е изглеждала като сегашната и разяснява: "Не съм схванала някой гласоподавател да се е затруднил да откри в кръгчетата номера на претендента, за който желае да гласоподава. Дали са на един, на два, на три, на пет реда, или по 3, по 5 кръгчета, няма никакво значение. Избирателят би трябвало да запомни номера на претендента, спретнат в листата, с цел да гласоподава за него, откакто е дал вота си за съответната партия и коалиция, която го е издигнала ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР