Двете български състезания, които са част от шампионата на зона

...
Двете български състезания, които са част от шампионата на зона
Коментари Харесай

Променят датите на двете най-стойностни български ралита?

Двете български надпревари, които са част от шампионата на зона Балкани в Европейския Рали Трофей (ERT) най-вероятно ще имат нови дати, разнообразни от тези, които са оповестени в календара на националната федерация.

За това през днешния ден е изпратено писмо с искане до Международната автомобилна федерация (ФИА) за новите дати, като се чака отговор от Париж до дни.

Почти несъмнено е, че Париж няма да откаже измененията, изрично съобщи Георги Янакиев-младши, който е един от българските представители в международната федерация.

Това беше най-обсъжданата тематика през днешния ден, час преди избраната от сливенския клуб Скорпион конференция във връзка желаната от тях смяна на датите. Вместо началото на септември сливенчани желаят последната седмица на юли - 27-29 юли.

Традиционно от 10 години рали Сливен е в първия или втория уикенд на септември. За тази година избраните от самата ФИА дати - 8/9 септември, го пращат единствено на седмица време от турския кръг в международния шампионат.

Отделно от това, в същия уикенд прилежаща Румъния има своя народен старт, а турските и румънските екипажи, които имат интерес за присъединяване в ERT и могат да имат мощно класиране и точките за трофея, не биха пристигнали в Сливен.

"Така че би трябвало да създадем кръг от националното състезание, само че да платим таксите (около 10 000 лв. към ФИА) за интернационално съревнование, в което няма да има непозната конкуренция ", съобщи мениджърът на Сливен Рали Атанас Чанев.

Това става и повода още на 6 ноември 2017 година от АСК Скорпион да изиска от родната федерация да се съобрази с датите на интернационалния календар с тези на най-добре проведеното рали у нас.

До 1 февруари 2018 година в "скорпионите " нямат мнението на БФАС, което федерацията е препратила на Комисия Рали и Рали-спринт на федерацията. На тази дата идва отговорът от комисията, че кардинално няма проблем за смяната. След което идва едно огромно "но " и изброяването на дузина минуси за... националния шампионат.

От конференцията и по-специално от изявлението на един от водещите състезатели - Ангел Башкехайов, зад отхвърли и причините срещу смяната, се криели ползите на един клуб в България - Хюндай Рейсинг Трофи. Причината - авансово оповестените от отбора дати за участия на състезатели от чужбина, с които Хюндай Рейсинг Трофи към този момент бил подписал контракти.

Така че на конференцията през днешния ден, в случай че не беше оповестеното рано сутринта известие на БФАС, че желаят утвърждението от ФИА за смяната на дати, се очакваше сливенчани да разгласят, че няма да провеждат 38-ото издание на ралито.

Отделно и водещият срещата с медиите, и водачът Даниел Попов, опровергаха изказванията, че било сондирано мнение с водещи тимове, изказали се в началото избраната дата да не се трансформира.

"Никой не ни се е обаждал с такова допитване ", безапелационен е Дани Попов.

За обърканата и много неразбираема обстановка виновността беше отправена към управата на БФАС за взетите несъответстващи решения по въпроса, допълнени с непростимото закъснение. Обичайно по това време на сезона уредниците към този момент работят по надпреварата и търсенето на спонсорите. Така съгласно Атанас Чанев, настоящето забавяне, което инкасира АСК Скорпион, е от към 3 месеца.

"А този проблем може да се реши за ден-два! ", безапелационен е мениджърът на сливенското рали.

Доста преди началото на конференцията се обсъждаше и новината, че за първи път в историята на най-авторитетното допреди 5 години рали - България, са поискани от ФИА извънредно нетрадиционните за 49-годишната история на надпреварата дати - 2/4 ноември 2018 година От своето основаване до тази година, българският кръг от европейското състезание, а по-късно от ERT постоянно са били при започване на пролетта.

Предварително оповестеното присъединяване на президента на БФАС Владимир Илиев обаче не се състоя, защото той бил служебно възпрепятстван. Така и не стават ясни, какви претекстове постановат фрапантната и извънредно нетипична дата? За тях може само да се гадае./БТА
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР