Двеста години по-късно Карл Маркс си остава поляризираща личност в

...
Двеста години по-късно Карл Маркс си остава поляризираща личност в
Коментари Харесай

Визионер или злосторник: 200-годишнината от рождението на Карл Маркс буди дебати

Двеста години по-късно Карл Маркс си остава поляризираща персона в Германия.

Карл Маркс в никакъв случай не е бил обект на фетиш в родния си град Трир. 200-годишнината от рождението на немския мъдрец, която ще бъде маркирана на 5 май, обаче възобнови дебатите за концепциите му и закононарушенията, осъществени в негово име.

Тъй като близо 30 години след рухването на Берлинската стена, когато стотици белези от студената война към момента не са изчезнали, Карл Маркс продължава да всява разделяне както в Западна Германия, по този начин и в в миналото комунистическата източна част на страната.

За някои създателят на " Капиталът " е бил ерудит визионер, който е съумял да диагностицира пръв злините, които носи със себе си пазарната стопанска система. За други той е духовният татко на кървавите диктатури от руски вид.

 Визионер или пакостник: 200-годишнината от рождението на Карл Маркс буди диспути
© Reuters

За да бъдат проследени комплицираният живот, творчество и завещание на съавтора на " Манифестът на Комунистическата партия ", град Трир е планувал към 600 събития. В събота, 5 май, точния ден на 200-годишнината, се чака кулминационната точка на възпоменателните прояви. Тогава ще бъде открита 5.5-метрова скулптура на мислителя с емблематичната брада.

Такъв израз на респект обаче провокира неодобрение измежду жертвите на репресиите в някогашната Германска демократична република (ГДР), както и фактът, че паметникът бе възложен от към момента публично комунистически Китай. Така че са планувани и контрадемонстрации.

Теоретик на диктатури

" Карл Маркс постави основите, на които бяха издигнати комунистическите диктатури до наши дни ", подлага на критика Дитер Домбровски, ръководител на Съюза на групите на жертвите на комунистическата робия.

" Според нашия настоящ углавен кодекс, в случай че някой подстрекава към ликвидиране и в случай че такова бъде осъществено, тогава подбудителят също бива осъждан ", отбелязва някогашният пандизчия на комунистическата тирания в Източна Германия.

При комунистически режими са били убити повече хора, в сравнение с по време на нацисткия режим на Адолф Хитлер, акцентира също така Домбровски, ужасяващ от това, че " издигат скулптура в Германия " на индивида, въодушевил Октомврийската гражданска война от 1917 година.

За представителите на локалната власт в Трир Маркс, умрял през 1883 година в Лондон, не може да е отговорен за отклоненията на ленинистите, сталинистите или маоистите, които твърдяха, че ползват на процедура неговите хрумвания през ХХ век.

 Визионер или пакостник: 200-годишнината от рождението на Карл Маркс буди диспути
© Reuters

" Неговите хрумвания и философия бяха дискредитирани от обстоятелството, че източногерманският режим възприемаше Маркс като Бог, а концепциите му - като Евангелие ", отбелязва Райнер Аутс, шеф на асоциацията, отговаряща за изложбите, отдадени на Маркс по случай тази 200-годишнина.

В Германска демократична република марксизмът, в ленинисткия си вид, бе доктрина, неоспорима под опасността от наказване. Като илюстрация за този фетиш град Кемниц се е казвал по комунистическо време Карлмарксщат.

За Аутс тази 200-годишнина прочее би трябвало да даде опция да бъде пояснен създателят на фамозния девиз " Пролетарии от всички страни, съединявайте се! ", без той да бъде " прославян или хулен ", защото съгласно него мисълта на Маркс намира отклик в актуалния свят.

Отклоненията на капитализма, неговите очевидни неточности от последните години възобновиха интереса към теориите на Маркс за потисничеството на масите от буржоазията, дефинирани по времето на Първата индустриална гражданска война.

Завръщането на Маркс

" В Маркс има нещо, което е минало инспекцията на времето. Финансовата и икономическа рецесия от 2008 година несъмнено изигра роля за това известни модерни икономисти да приветстват ролята му на теоретик ", изяснява Райнер Аутс.

Успехът на " Капиталът на 21-ви век ", интернационален бестселър на френския икономист Тома Пикети, е една такава илюстрация.

Това трайно въздействие макар знаковия неуспех на Съюз на съветските социалистически републики и неговите спътници заслужава да бъде обяснено на необятната общност съгласно кмета на Трир Волфрам Лайбе.

Близо " 30 години след обединяването (на Германия) имаме опция да се върнем към Маркс, с сериозен взор, само че без предубеждения ", надява се той, като в това време отхвърля думите на тези, които го упрекват, че желае да притегли с тези празнувания китайски туристи и техните пари.

" Карл Маркс формулира значими хрумвания и те заслужават да помислим още веднъж над тях. Ако, откакто посети изложбите, някой изиска да купи книга, с цел да задълбочи своите знания по някои аспекти от (тези теории), то тогава съгласно мен в действителност ще сме съумели ", акцентира кметът на родния град на Маркс. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР