Двеста души от ромската общност се събраха пред сградата на

...
Двеста души от ромската общност се събраха пред сградата на
Коментари Харесай

Безредици в Солун след домашен арест за полицай, прострелял тийнейджър

Двеста души от ромската общественост се събраха пред постройката на съда в Солун в Гърция, в символ на взаимност с младеж, който беше прострелян и ранен от служител на реда. Служителят на реда е упрекнат, че е прострелял по момчето по време на полицейско гонене поради хипотетична неплатена сметка на бензиностанция. Той беше оставен под домакински арест, само че митингите не стихват.
Интензивните конфликти и вълнения сред ромски групи и силите за сигурност в Солун избухнаха, откакто 16-годишен юноша беше прострелян.

През последното денонощие е имало набези от ромски групи, даже с огнестрелно оръжие, против полицейски чиновници, палеж на рейс и пожар в магазин за гуми в Аспропиргос, който е довел до задействане на гражданска отбрана поради токсични изпарения.

От четвъртък в Западна Атика се организира огромна полицейска интервенция. Органите на реда са направили седем ареста за опиати.

Гръцки служител на реда беше упрекнат в пукотевица и тежко раняване на ромски младеж по време на полицейска гонка поради неплатена сметка на бензиностанция, ще остане под домакински арест.
Около 200 протестиращи от ромската общественост се събраха пред постройката на съда във втория по величина гръцки град Солун в петък, където 34-годишният служител на реда се яви при засилена защита.
На офицера са повдигнати обвинявания за опит за непредумишлено ликвидиране с възможен предумисъл и за нелегално стреляне с оръжието поради стрелбата, вследствие на която 16-годишното момче е настанено в болница в сериозно положение с рана на главата.

Полицията е декларирала, че младежът се е опитал да блъсне полицейския мотоциклет, участващ в преследването, а служителят на реда обяснил, че е стрелял, тъй като считал, че животът на сътрудниците му е в заплаха.

Сигурността в постройката на съда по време на чуването беше засилена, като полицията за битка с безредиците образува кордон, а служителят на реда беше обкръжен от десетки свои сътрудници, когато дойде за разпит.

Приятели и родственици на раненото 16-годишно момче и други протестиращи от ромската общественост се събраха пред постройката на съда, като държаха фотоси на младежа и призоваваха за правдивост, тъй като съгласно тях закононарушението е расистко. Някои горяха банкноти от по 20 евро, сумата, която се допуска, че младежът не е съумял да заплати на бензиностанцията.

Лидерите на общността бяха призовали за кротичък митинг пред постройката на съда.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР