Две в едно е днешният ден за католици и арменци.

...
Две в едно е днешният ден за католици и арменци.
Коментари Харесай

4 април - две в едно за католици и арменци

Две в едно е днешният ден за католици и арменци. Двете общности честват през днешния ден най-светлия християнски празник -Великден. 4 април обаче е и ден за избори.

В Раковски,в най-големия храм " Пресвето сърце Исусово ", празникът ще стартира с литургия. Началото е 10 часа, а на нея се чакат да дойдат доста богомолци, измежду които и кандидат-депутатът от ГЕРБ Младен Шишков и фамилията му.

В 11,30 часа в ОУ " Христо Ботев " в Раковски ще гласоподава и лидерът на листата на ГЕРБ -Пловдив област Дани Каназирева.

Великден е един от най-големите празници за католическия свят.

В нощта, преди Великден, в църквата стартира литургия. Всички ритуали се правят вътре в храма. Не се минава под плащеница и не се обикаля към църквата. При католиците не се извършва и ритуалът хората да занесат запалени свещите до дома си.

Великденската литургия споделя за чудесата, които са правили Исус и неговите 12 апостоли, и насочва послания към присъстващите да бъдат смирени и благородни към хората към себе си.

Точно в среднощ камбанен звън оповестява възкресението на Христос. След това, свещеникът благославя козунак и яйца, които присъствалите на службата, носят вкъщи си. Това би трябвало да е първата храна, която те одобряват, след строгия пост.

" Най-ценното на този празник е фамилията да се събере дружно. Не е най-важна трапезата, а споделените моменти с околните хора ", споделят поданици на Раковски.

Дали съвпадането на Великден и изборите ще се отрази на изборната интензивност в общината следва да разберем през днешния ден. По традиция изборният ден в град Раковски и прилежащите села стартира с ниска изборна интензивност. Това сочат данните от предходните избори през 2019 година Едва в края на деня тя е достигнала до 48,46 %.

Дали общността през днешния ден ще отиде след литургията до урните или ще избра да се отдаде на празнуването на Великден със фамилията и най-близките хора, каквато е традицията, следва да разберем.

Както " Марица " писа, католическата общественост възропта обществено против решението на президента Румен Радев да насрочи изборите за 4 април, защото денят съответствува с католическия Великден. Тогава дългогодишни участници в секционните комисии обявиха, че няма да се включат тази година.

" Възпитани сме да имаме вяра, че в този ден, в който се радваме на Христовото възкресение, би трябвало да славим Бог, да сме дружно в храма и вкъщи, и че фамилията чества, а не работи ", разяснява пред медии Радослав Ночев, който непроменяемо е взел участие в изборния развой като член на секционна комисия, а на последните локални избори оглавяваше и общинската изборна комисия в Раковски. Арменците също обявиха, че избират деня за избори да не съответствува с техния набожен празник.

Как ще протече изборният ден и празникът в Раковски очаквайте детайлности от екипа ни на място!

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР