Две условни присъди постанови Варненският окръжен съд за смъртта на

...
Две условни присъди постанови Варненският окръжен съд за смъртта на
Коментари Харесай

Дело за удавено дете в басейн приключи след 11 години

Две условни присъди постанови Варненският областен съд за гибелта на дете в басейн в курорта „ Златни пясъци ”. 53-годишният Кирил Я. и 56-годишният Пламен К. бяха приети за отговорни в качеството си надлежно на реализатор на строителството и на представител на строителния контрол.

Инцидентът стана през лятото на 2011 година в басейна на хотел „ Берлин голдън бийч “. Докато плувала, 13-годишната Сара Ернст била засмукана от подовия сифон. Спасителятсе опитал да помогне на момичето, само че вакуумът бил толкоз мощен, че едвам откакто били изключени помпите, то било извадено. Същия ден Сара умряла в болница.Пострадалото момиче от Германия било на отмора с татко си у нас.

Като причина за съдбовния излаз съдебно-медицинската експертиза сочиудавяне от поемане на течност, угнетяване на витално значими центрове в мозъка и прекъсване на сърдечната активност.

Разследването на случая лиши 7 години. Обвинителният акт беше връщан два пъти на прокуратурата поради позволени основни процесуални нарушавания в досъдебното произвеждане. Делото беше импортирано за разглеждане от съда през предходната година. В хода му бяха направени бяха две съдебно-технически експертизи, една графологическа и изслушани голям брой очевидци.

Констатациите на движимостите лица са, че главен минус на плана, неусетен и неотстранен от надзорника и изпълнен без промени от строителя, е позволеното засмукване в дребния басейн да става единствено от един дънен сифон с дребна повърхност на решетката. При запушването на същия незабавно стартира генерирането на вакуум с огромна засмукваща мощ.

Първоначално прокуратурата повдигна обвиняване на четирима мъже. Другите двама бяха проектантът на басейна Александър Г., който в това време умря, и спасителят.Поради приключване на безспорната отминалост за закононарушението прокуратурата приключи наказателното произвеждане против него.

Според съда Кирил Я. и Пламен К. са отговорни, че са изпълнили немарливо правно-регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха в интервала на строителство на басейна.

Двамата получиха санкции от по 6 месеца „ отнемане от независимост “, чието изтърпяване отсрочи с изпитателен период от 3 години.

Присъдата предстои на обжалване или митинг.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР