Две условия трябва да постави президентът, преди да бъде връчен

...
Две условия трябва да постави президентът, преди да бъде връчен
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Две условия да постави Радев преди връчването...

Две условия би трябвало да сложи президентът, преди да бъде връчен втори мандат съгласно мен - първото е актуализация на бюджета, с цел да има пари за избори и второ - да бъдат планувани президентските избори. Това съобщи доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право в СУ.

„ Ако бъде върнат втория мандат, по-късно доста бързо ще се завърти рулетката и президентът ще бъде притиснат от периоди “, изясни пред Българска национална телевизия доцент Киселова.

„ Публичното право се случва пред очите на обществото и допускам, че даже единствено един депутат, в тази ситуация, допускам, че това ще е господин Митов, както оповестиха, ще отиде да одобри и да върне мандата “, разяснява доцент Киселова обстановката с втория мандат, който би трябвало да бъде връчен на втората по величина политическа мощ в Народно събрание, която в тази ситуация е ГЕРБ.

Относно проблема с отдръпването на Пламен Николов като предложение за министър председател в проектокабинета на " ИТН " и гласуването през вчерашния ден решение на Народно събрание, доцент Киселова изясни, че в този случай е нужен акт на Народното събрание, защото при предварителната фаза при президента мандатът е бил сполучлив, а отдръпването на претендента се е случило във етапа, когато се постанова Народно събрание да се произнесе.

На въпрос дали тази обстановка е мотив за тълкувателно решение от Конституционния съд, доцент Киселова отговори: „ Конституционен съд може да ни каже, че в случай че има акт на президента, би трябвало да има акт на Народно събрание, може да ни каже, че е задоволително да се оповести... Правото е живо, само че животът постоянно е по-богат от правото. “

Партиите, когато с явяването си на избори декларират, че желаят да вземат участие в ръководството. За напред оня, който води договарянията, ще би трябвало да е по-отговорен и по-убедително, т.е. да не отдръпват бъдещите сътрудници поддръжката си, счита доцент Киселова.

Тя разяснява и размяната на словесната престрелка сред Татяна Дончева и ръководителя на Народно събрание Ива Митева, която беше избрана от Дончева за болонка.

Напрежението от миналите седмици, в които партиите водиха договаряния и разменяха хапливи обиди пред медиите, се придвижи и в Народното събрание.

Според доцент Киселова, да се приказва за конституционна рецесия е доста тежка присъда.

„ Кризите са политически, Конституцията във всеки един миг, в който се наложи, се ползва. Конституционна рецесия ще има тогава, когато най-малко два от трите съществени органа – Народно заседание, Министерски съвет и Президентство не действат. Така че към сегашния миг рецесията е единствено политическа “, добави доцент Киселова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР