Две трети от учителите стягат протести, ако учебната година бъде

...
Две трети от учителите стягат протести, ако учебната година бъде
Коментари Харесай

Две трети от учителите стягат протести, ако учебната година бъде удължена

Две трети от учителите стягат митинги, в случай че образователната година бъде удължена. Това са данни от допитване на профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ по отношение на вероятните промени с образователното време и стратегии, предлагани от МОН.

На въпрос за удължаването на образователното време за 5 и 6 клас с 2 седмици до 30 юни с отговор " не " са дали отговор 94% от интервюираните. Едва 9,1% считат, че удължаването на образователната година с нарастване на часовете по български, математика и география в 5,6,7 клас ще увеличи качеството на образованието в тези класове.

93,7% считат, че месец август е безусловно несъответствуващ за действия, инициирани от МОН, като оценяване на учебници, разискване на законови промени, координиране на политики. От синдиката напомнят, че тази процедура на МОН към този момент е станала обичайната. 96,4% считат, че мултиплициращата се процедура шефове и учители да работят по време на заплатен годишен отпуск е неприятна политика на МОН.

Във тази връзка и след този народен разбор Синдикат „ Образование “ се афишира против измененията в Наредба № 4 от 30.11.2015 година за образователния проект, съобщи през днешния ден.бг.

Освен това Синдикатът на поддържа плана на разпоредба на Здравното министерство, съгласно който сякаш се понижава продължителността на образователния час на 40 минути, само че се предлага да се усилят часовете на 32 седмично за 5, 6, 7 клас. За следващ път изрично заявяваме: " Министерство на здравеопазването да спре с некомпетентните си намеси в просветителните политики, без нужните пълномощия и без да е изследван и систематизиран европейския и международен опит и практики в този фокус. ", упорстват в позицята си.

Според специалистите Министерство на здравеопазването нехае за обедното храненето на деца и възпитаници, чиято настояща анархия вреди на тяхното развиване. Нека Министерство на здравеопазването поправя оферти вид на план за разпоредба, като бъдат непокътнати настоящия брой на часовете в посочените класове, упорстват от синдиката.

Синдикат „ Образование “ упорства МОН и Министерство на здравеопазването да излъчат експертни комисии и да стигнат до балансиране на  подзаконовите си наредби и седмичните написания в името на децата и учениците.

Относно патовата обстановка с директорските състезания Синдикат „ Образование “ чака позицията на МОН за прекъсване на състезанията и разработване на нова разпоредба с присъединяване на синдикати и работодатели.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР