Две трети от разкопките по трасето на АМ Струма край

...
Две трети от разкопките по трасето на АМ Струма край
Коментари Харесай

Решиха съдбата на разкопките край Благоевград, строителството на магистралата продължава

" Две трети от разкопките по трасето на Автомагистрала " Струма " край Благоевград остават на място, 1/3 от тях ще бъдат преместени на 20-на метра, продължава строителството на автомагистралата след закъснение от 5 месеца ". Това разгласи министърът на културата Боил Банов, съобщи БГНЕС.
На срещата при кмета Атанас Камбитов участваха ръководителят на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) инж. Светослав Глосов, членът ѝ инж. Дончо Атанасов, регионалният шеф Бисер Михайлов, представители на Регионалния исторически музей, както и членовете на инициативния комитет, борещ се за запазването на археологическия обект.
„ След спор взехме няколко основни решения, които мисля, че са и устойчиви, свързани със запазването на обекта, градежа на автомагистралата, което е немаловажно за развиването на целия район и страната. Министерството на културата ще връчи още на следващия ден заповедта от СЕСОНД – висш орган, който се занимава с монументи и културно завещание, на АПИ, с цел да започват на процедура план по запазване на откритите съществени полезности на 2/3 и запазване на целия обект. Проект за преместване на към 20 метра, тъй че целият обект да бъде съхранен с основните в него места”, сподели министърът на културата.

Според него след тези процедури, които ще бъдат съгласувани на всяко равнище, продължава строителството на автомагистралата. Докато АПИ е там, ще обезпечи на археологическия обект защита, по-късно кметът Камбитов пое задължението той да обезпечи защита.
Другата самодейност идва от специалисти, които ще вземат точки с цел да дефинират границите освен на откритите разкопки, а и на целия предполагаем обект, с цел да могат да продължат и археологическите разкопки във всички направления. Ние в последна сметка не можем да бъдем сигурни дали няма да излязат и още забавни находки.
„ Кметът пое още един извънредно сериозен ангажимент – да стартира обществени съвещания за правене на задание дружно със съюза на архитектите, дружно с археолозите и всички останали експерти, за разработване на един сериозен план за дълготрайно социализиране на обекта. Междинно ще продължат и разкопките. Договорихме и нещо значимо – този план, който ще се създаде обществено, ще се отнася сигурно най-малко до два входа за обекта – единият е през детелината на Зелен дол, само че ще има и слизане от автомагистралата, с цел да има опция и преминаващите туристи да се срещнат с обекта. Това са нещата, започваме работа незабавно, мисля, че Благоевград го чакат хубави дни”, сподели още министър Банов.
Той добави, че финансирането за продължаването на разкопките към този момент е подсигурено от Министерството на културата, има и диалози с Регионалното министерство. „ Оформя се един неповторим регион на Югозапада с изключителни обекти – Скпатопара и Мощанец. Говорим за съществено културно развитие”, сподели още министърът на културата.

„ Тези 6 месеца, които изгубихме като строителство на автомагистралата, ще бъдат наваксани от строителя, само че няма да е толкоз елементарно. Работим по плана за изместване в сервитута на пътя. В наш интерес е това да стане оптимално бързо”, уточни ръководителят на управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов.
Припомняме, че след визитата на премиера Бойко Борисов на разкопките, което бе на 5 май тази година в Благоевград започнаха митинги на инициативния комитет за спасяването и запазването на археологическия обект. За тези 5 месеца се организираха шествия, митинги, трупане на камъни пред общината, както и едно „ Сбогуване със Скаптопара”, защото за болшинството благоевградчани това са останките на античното римско населено място.
Днешната среща обаче излъчи компромисни решения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР