Две свързани фирми М-Форма“ ЕООД и Тера Корп“ ЕООД осъществяват

...
Две свързани фирми М-Форма“ ЕООД и Тера Корп“ ЕООД осъществяват
Коментари Харесай

Две фирми мамят с милиони, ощетяват хазната и тровят хиляди деца и възрастни в цялата страна

Две свързани компании " М-Форма “ ЕООД и " Тера Корп “ ЕООД реализират най-мащабната скица за машинация и замърсяване на въздуха на територията на цялата страна и една от най-големите на територията на Европейския съюз с финансови и екологични последици.  

Става въпрос за тровене на въздуха в ясли, детски градини, учебни заведения, държавни институции из цяла България (Перник, Варна, Нова Загора, Плевен, Видин и доста други). Извършва се от две свързани компании " М-Форма “ и " Тера Корп “. 

Те подписват контракти за доставка на гориво за отопление. По документи (акциз и ДДС) това е газьол за промишлени потребности. Вместо него обаче до обектите се доставя тежко гориво, чиято цена е с повече 200 лв. по-евтина от газьола и надлежно по-ниско Данък добавена стойност.

Разликите се прибират от двете компании. Според европейска инструкция (2016/802) и българските закони наличието на сяра в газьола би трябвало да е под 0.1 %. В тежкото гориво има масло и по-високо наличие на сяра (над 1 %), която при горене замърсява въздуха и околната среда. 

Там, където се употребява, има заплаха за здравето на хората, което е форма отравяне. Особено в детски градини и ясли. Всички документи за подписани контракти за обществени и се намират на страницата на Агенцията за публични поръчки (АОП). Огромната скица може елементарно да се потвърдя по едно и също време по два метода:  

1. В документите за доставка на обектите всичко се вижда ясно. Според Акцизният данъчен документ (АДД) е доставяно тежко гориво вместо газьол. Всяка фактура е съпроводена от АДД, декларация за сходство и приемо-предавателен протокол. Фирмата подписва контракт за една стока (газьол), доставя друга (тежко гориво), а фактурира първата (газьол). Печелят се милиони от измамата. Ощетени са общинските бюджети и държавния бюджет.  

2. В котлите е доставяно единствено отровното тежко гориво с масло и високо наличие на сяра. Котлите нямат сероочистителни съоръжения и действително деца в детски ясли, градини, учебни заведения, психитрични клиники, театри, почивни станции, държавни и общински чиновници са тровени ежедневно от схемата на двете свързани компании. Въздухът в съответните общини е с по-лошо качество.   

Емблематичните образци са Варна, Плевен, Видин, Перник.  

Варна: Фирма " М-Форма “ подписва контракт за доставка на гориво за отопление (газьол) на стойност 2 744 049 лева Доставя се за община Варна, 4 детски ясли (№1-4 – Щастливо детство, Моряче, Зайо Байо, Детелина), Държавния куклен спектакъл, районната библиотека, операта, комплекс за възрастни хора " Гергана “, комплекс за обществени услуги за деца и младежи, общноствен център за деца и фамилии, предпазени жилища и други.) 

Плевен: Фирма " Тера Корп “ подписва контракт за доставка на гориво за отопление (газьол) на стойност 1 574 820 лв.. В контракта е категорично записано, че сярата в горивото не би трябвало да е повече от 0.001%. Доставя се за: 4 детски градини (Славяново, Опанец, Буковлък, Брестовец), 4 съществени учебни заведения, дом за остарели хора, с. Бохот.) 

Перник: Фирма " Тера Корп “ подписва контракти за доставка на гориво за отопление (газьол) на стойност 253 440 лева за 4 детски градини (Славейче, Пролет, Радост – централна, Радост – филиал) 

Видин: Фирма " Тера Корп “ подписва контракти за доставка на гориво за отопление (газьол) на стойност 140 976 лева (за отопление на СУ " Св.св. Кирил и Методий “), на стойност 70 668 лева (Градското ученическо общежитие), на стойност 216 437 (Детска ясла (Слънчев кът), Детска млечна кухня, Социална кухня, Дом за остарели хора (Кутово), Общински трагичен спектакъл.

Европейските и български институции следва да се сезират за огромната скица с тежки финансови и екологични последствия за популацията на България.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР