Две сметки в чужбина с наличност над 400 хил. евро.

...
Две сметки в чужбина с наличност над 400 хил. евро.
Коментари Харесай

Пернишки съветник с къща във Франция не е декларирал сметки с 400 000 евро

Две сметки в чужбина с наличност над 400 хиляди евро. Това е пропуснал да заявява пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Божидар Живков - общински консултант в Перник от локалната коалиция "Български либерален център - БДЦ/ЗС "Александър Стамболийски ".
Той и брачната половинка му имат къща във Франция за над 3.6 млн. евро. Имотът също не е посочен в декларацията му, само че е оповестено друго събитие – притежанието на комерсиално сдружение във Франция, посредством което е купена въпросната къща. Тази компания е взела заем от компания в България. Тя пък, въпреки че е дала заем от над 6 млн. лева, заявява доходи от...13 хиляди лева

Историята
Историята с парцела на Живков и брачната половинка му Василка Живкова бе разказана през април от проверяващия уебсайт Bird.bg. След това КПКОНПИ стартира инспекция против общинския консултант. Тя продължава и все още. Получена е обаче информация от френските управляващи, че брачната половинка на Живков има банкови сметки, които не са посочени в неговата декларация. По информация на Mediapool.bg става дума за две сметки. Едната е открита през септември 2015 година и с наличност малко над 370 хиляди евро. В другата има 30 566 евро.

Топлофикация – Ковачки – Кипър
Българската компания, която отпуска заема, се назовава "Аура Стар 2005 ". Неин шеф е Миглена Петришки. Тя взе участие и в управата на Топлофикация-Перник, обвързвана с предприемача Христо Ковачки. Като автентичен притежател на пернишкия Топлоелектрическа централа е посочена компанията "Бови тур ", както и записаната във Англия компания "Бингам Мениджмънт ", чийто шеф е кипърският жител Стафанос Константину. Същата компания е притежател и на "Аура Стар ", която пък е отпуснала заема за закупуване на парцела във Франция. Константину е посочен като неин автентичен притежател, само че лицето за контакт още веднъж е Петришки.

Нито парите, нито произхода им
По време на инспекцията КПКОНПИ стига до извода, че с изключение на, че парите на брачната половинка на Живков не са декларирани, не е явен и произходът на средствата за къщата. За да подсигурява връщането на заема, притежаваното от съпрузите френско сдружение "V Property " е вписало дружествените си дялове, чиято стойност е 1000 евро. Иначе казано – против заем от над 3.6 млн. евро, за които не е ясно от кое място идват, защото "Аура Стар ", най-малко на пръв взор, не разполага с тях, общинският консултант е дал поръчителство от 1000 евро. Освен това съгласно данните на френските управляващи сдружението "V Property " няма банкови сметки във Франция. Изводът на инспекцията е, че може да се направи съмнение за осъществяване на съмнителни финансови интервенции по прекачване в чужбина на пари, чийто генезис не е обяснен и преобразуването им в неподвижен парцел.

Проверяваният ревизира
Живков е общински консултант в Перник от 2019 година Той е определен от листата на групировката "Български либерален център " (БДЦ), която до 2015 година се споделяше "Лидер ". За съпредседател на преименуваната партия бе определена Красимира Ковачка, сестра на предприемача Ковачки. По това време в Народното събрание имаше парламентарна група със същото име, а Красимира Ковачка бе неин съпредседател. Депутатите ѝ бяха определени от листите на коалиция към "България без цензура " на Николай Бареков. Няколко месеца след изборите множеството народни представители минаха към БДЦ, която резервира лоялността си към ГЕРБ.
Според Bird.bg Живков е татко на брачната половинка на Ковачки. В Общинския съвет в Перник той взе участие в няколко комисии. Сред тях е и тази по спор на ползи, нравственос, битка с корупцията и тъжби на жители.

Всичко е изрядно
През април Живков отхвърля пред Bird.bg, че е притежател на парцела във Франция. Сайтът обаче разгласява документи, от които излиза наяве, че френската компания е учредена за закупуване на парцел. Описана е и самата къща – с басейн, обособена сграда и гараж. Имотът обгръща три имота с обща повърхност 3800 кв.м. Намира се в Манделю Ла Напул – на Лазурния бряг.
Пред Mediapool общинският консултант изясни, че инспекцията против него е завършила, тъй като всичко е изрядно. Точно противоположното настояват от КПКОНПИ. Оттам дадоха отговор, че инспекцията продължава. Живков обаче бе уверен, че всичко е завършило.
"Проверен съм, всичко както би трябвало да е. Не знам на кои какви заключения са, аз ви споделям, тестван съм, подал съм си заявления. Само клюки пускат. Това са цялостни нелепости ", съобщи той.
Живков увери още, че е заявил всичко, въпреки в последната му декларация на уеб страницата на КПКОНПИ, сметките на брачната половинка му да липсват. За заема той сподели, че се обслужва.
"Това единствено такива някакви нещастници, дето пускат доноси. Завистта, знаете защо става въпрос. Ще тегля 3.5 млн. евро заем и няма да го прислугвам и какви ли не нелепости. Ще ме търпи някой... ", разяснява той.
На въпрос за подозрението, че надали не самичък на себе си е дал заема, Живков отговори:
"Търсят нещо, но няма какво да намерят, тъй като всичко си е изрядно ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР