Две силни земетресения от 7,8 и 7,5 по Рихтер разтърсиха

...
Две силни земетресения от 7,8 и 7,5 по Рихтер разтърсиха
Коментари Харесай

След трусовете от 7,8 и 7,5 по Рихтер: Над 1700 жертви и огромни разрушения в Турция и Сирия

Две мощни трусове от 7,8 и 7,5 по Рихтер раздрусаха Югоизточна Турция.
Първият трус от 7,8 по Рихтер стана в 4:17 часа сутринта с епицентър покрай град Газиантеп. Усетен е чак в Кипър, Ливан и Египет. Последвали са над 50 вторични труса. В 13:24 часа локално време е регистриран . Епицентърът е край град Екинозу.
Загиналите в резултат на двете трусове са над 1700, като информацията се трансформира с всяка минала минута. Ранените досега са над 5300, а над 2500 оживели са избавени под руините.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В Турция е оповестена най-високата степен на паника - четвърта. Има съществени опустошения, рухнали са цели здания. Това е най-силното земетресение в региона за последните 100 години.

Епицентърът на първият трус от 7,8 пио Рихтер е на 10 километра от град Газиантеп до границата със Сирия. Десетки здания са изравнени със земята. Има опасения, че броят на починалите ще нарасне внезапно през идващите часове.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По данни на  и , няма данни за потърпевши или починали българи. 

До момента 13 страни от Европейски Съюз са предложили помощ за Турция. Заради унищожителното земетресение е задействан Механизмът за гражданска отбрана на Европейски Съюз. До в този момент са мобилизирани екипи от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Малта, Холандия, Полша, Румъния. Италия, Испания и Словакия също са предложили избавителни екипи на Турция.

Европейски Съюз също е подготвен да поддържа засегнатите в Сирия, която също заяви за жертви, посредством своите стратегии за филантропична помощ.

ХРОНОЛОГИЯ

В 4:17 часа сутринта оглушаващ екот разтръсва югоизточния град Сиверек. Уличните лампи угасват, алармите на колите пищят. Следват 50 вторични труса. Сгради се срутват пред очите на хората в Адъяман, Малатя и Диарбекир. В Малатя спасители приказват със затрупани под каменните блокове. Спасителни екипи идват неотложно на мястото, хора търсят с голи ръце оживели под руините.

" Епицентърът на труса е покрай град Пазарджик в провинция Кахраманмараш. Засегнати са и провинциите Хатай, Газиантеп, Османие, Адъяман, Малатя, Шанлъурфа, Адана, Диарбекир и Килис. Трусът е унищожителен. В момента всички валии са на място и извършват отговорностите си. Жандармерия, полиция, турски военни, избавителни екипи, Турският червен полумесец са изпратени във всички наранени региони в страната ", разгласи вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу.

В 13:24 часа локално време в Централна Турция беше регистриран втори мощен трус от 7.5 по Рихтер с епицентър край град Екинозу.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Турският президент Реджеп Ердоган прикани за единение в Туитър.

В Сирия разрушени здания има в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия има военноморска база. Ужасени сирийци избягаха от домовете си и по улиците се образуваха опашки от коли. Тежко разрушените здания от войната в Сирия се срутиха. Спасителните екипи в град Азаз ликуваха, откакто откриха под руините малко момиченце.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: Българска национална телевизия, БГНЕС

Турската енергийна компания Боташ заяви, че няма вреди по тръбопроводите от земетресенията в Турция. В някои региони е спряно газоподаването като защитна мярка. Белият дом изрази съболезнования за починалите в Турция и Сирия. Президентът Джо Байдън подреди да бъдат оценени опциите за финансова помощ за засегнатите от трусовете региони. Властите в Израел също оповестиха, че са подготвени да окажат помощ на Турция.

Турската страна е поискала интернационална помощ от страните членки на Европейския съюз чрез службата си за изключителни обстановки и гражданска отбрана AFAD. Искането съдържа молба за оказване на поддръжка в избавителните действия, които не престават.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР