Две схеми за държавна помощ предстои да бъдат отворени от

...
Две схеми за държавна помощ предстои да бъдат отворени от
Коментари Харесай

Фонд Земеделие пуска две нови схеми за фермери

Две схеми за държавна помощ следва да бъдат отворени от Държавен фонд „ Земеделие “ /ДФЗ/ от 20 юни.

Едната скица е ориентирана към вложения за създаване на кланични пунктове, а другата към вложения за закупуване или създаване на обекти за преправка и/или обработка на сурово краве мляко през актуалната година.

По първата скица се възвръщат до 50% от осъществените разноски за вложения, като оптималният размер на помощта е в размер до 90 000 лв.. Подпомагането се дава за покриване на част от разноските за създаване на стационарни кланични пунктове и/или за закупуване на мобилни такива за рандеман и/или транжиране на месо от лични едри преживни животни и/или дребни преживни животни.

Средствата ще се изплащат по банкова сметка на претендента след доказване на осъществяването на инвестицията. Схемата е създадена по предложение на браншовите организации в бранш „ Животновъдство “ и ще се ползва за втора година. Срокът ѝ на деяние е продължен до 31.12.2022-а. Определеният бюджет на помощта за тази година е в размер на 1 млн. лв., който ще се разпределя до изчерпването му по реда на кандидатстване.

В бюджета на помощта се включват и поетите задължения по подписани контракти за държавна помощ по реда на Указанията за използване на скица за държавна помощ „ Инвестиции за създаване на кланични пунктове” от предходния банкет. Кандидати по схемата могат да бъдат аграрни стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 година за интервал от минимум 3 три години обратно, считано от датата на кандидатстване, с активност по развъждане на едри и/или дребни преживни животни, както и организации и групи производители, приети със заповед на министъра на земеделието. Указанията за използване на схемата за държавната помощ и документите към нея са оповестени на интернет страницата на Държавен фонд „ Земеделие “:.

Колкото до схемата за държавна помощ „ Инвестиции за закупуване или създаване на обекти за преправка и/или обработка на сурово краве мляко “ за 2022 година, то в границите на идващите дни се чака да бъдат качени напътствията и документите на следния уеб адрес:.

И по двете схемидокументи ще се одобряват в интервала от 20 юни до 20 юли 2022 година в Областните дирекции на Държавна фирма „ Земеделие “ по място на реализиране на активността по плана.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР