Две сестри, убити в дома им - телата им, оставени

...
Две сестри, убити в дома им - телата им, оставени
Коментари Харесай

Буча: какво разказват оцелелите?

Две сестри, убити в дома им - телата им, оставени на пода в продължение на седмици. Жена, държана като полова робиня, гола като се изключи кожено палто, заключена в мазе, преди да бъде екзекутирана.

Буча е пейзаж от ужаси.

The New York Times documented the bodies of almost three dozen people where they were killed in Bucha — in their homes, in the woods, in a vacant parking lot — and learned the story behind many of their deaths. Read more:
— The New York Times (@nytimes)

Така стартира репортаж на " Ню Йорк Таймс " от мястото, което се трансформира в знак на жестокостта на съветските нашественици.

" Ние посетихме Буча, документирахме десетки убийства на цивилни, интервюирахме голям брой очевидци и проследихме локалните проверяващи органи, с цел да разкрием мащаба на съветските зверства ", изяснява авторката на текста Карлота Гал.

В този текст публикуваме втората част от следствието на " Ню Йорк Таймс ". Първата може да прочетете в долния линк.
Внимание: В текста са оповестени фотоси, съдържащи фрагменти на принуждение, несъответствуващи за чувствителни хора и деца.Смъртоносна разходка за вода
Градът бил оставен без електричество, течаща вода, газ или интернет от началото на март. Хиляди спали с облеклата си, под пластове одеяла.

Шестима души в дом за възрастни умрели от апетит. Във фоайето било ледено студено и четирима от мъртвите се били събрали в слънчева стая от другата страна на градината. В двора на прилежащата къща украинците разкрили жена, която се обесила на клон.

Ukrainian Crime Scene Investigators start the identification process of Bucha Massacre victims.
— Visegrád 24 (@visegrad24)

В продължение на 10 дни в средата на март 20-годишната Татяна Сичкар вървяла с родителите си към дома на баба си, в чиято къща имало огън на дърва и външна печка. Там можели да загряват вода и да готвят. Всеки ден те минавали по еднакъв маршрут през гората.

На 24 март още веднъж изглеждало безшумно, когато на път за у дома не прозвучал изстрел.

" Беше толкоз мощно, че не можех да чуя нищо по-късно ", споделя Сичкар.

Всички паднали на земята по едно и също време. Майка й лежала без да издаде тон.

" Извиках я, само че тя не помръдна ".

Момичето вдигнало глава и видяла стичащата се кръв по лицето на майка си.

Майка й, която също се споделя Татяна, стопанка на 46 години, била мъртва. По-късно съветските бойци задържали брачна половинка й. Сложили му белезници и торба на главата, когато изискал да прибере тялото на жена си. Пуснали го по-късно същата вечер, като го зарязали с белезници и със завързани очи в друга част на града.

Поради някаква причина те разрешили на пастрока й да вземе натрупа и даже му дали чисто нова алена кола, която се оказала открадната, с цел да я откара. Семейството я погребало в градината на идната заран.

A 6-yo boy brings canned food to the grave of his mother who starved to death in Bucha. artist Aluona Zhuk illustrated the scene.

" This picture will never leave my mind. So I want the world to see it too. And start calling a spade a spade. It’s genocide, genocide agnst "
— Euromaidan Press (@EuromaidanPress)

Людмила, майката на мъртвата жена, повторила пред " Ню Йорк Таймс " това, което забелязали доста цивилни в Буча: с напредването на войната съветските бойци ставали все по-агресивни.

" Първата партида беше мирна ", споделя тя за съветските бойци, като категорично поискала семейството й да не се разгласява. " Вторите партиди бяха по-лоши. "

Руските войски били изключително подозрителни към мъже на бойна възраст, като постоянно ги упреквали, че са членове на украинските отбранителни сили, преди да ги отведат за разпит.

Наталия Александрова, пенсиониран оптик, твърди, че бойците задържали племенника й за разпит, който по думите им трябвало да продължи два дни. Държали го три седмици. След изтеглянето на съветските войски съседите го разкрили мъртъв в мазе.

" Простреляли са го през ухото ", споделя тя.
Убийства за възмездие
През последната седмица на март украинските сили започнаха контраофанзива към градовете към Киев. Едно от последните дейности на съветските войски преди да се изтеглят, било да гръмнат арестуваните или всеки различен, който им се изпречи на пътя. При разчистването на една улица полицейските органи разкрили петчленно семейство, в това число две дами и дете. Телата им били изгорени.

Най-малко 15 души били открити мъртви с вързани ръце на разнообразни места из града, което демонстрира, че повече от една група бойци са екзекутирали пленници. Пет тела били открити в мазе на детски летен лагер, който съветските елементи употребявали като база. Други са открити на ул. " Яблунска " и още в стъкларския цех, където се помещавал щабът на съветската армия в Буча.

.

Photo by Alex Kent.
— Botschaften der Russischen Lügeration (@lugeration)

В близкото село Мотижин отмъщението изиграло съществена роля при убийството на кметицата, нейния брачен партньор и сина им, които били открити заровени в края на селото. Имало следи от изтезания: счупени пръсти на сина им и травми по лицето на кметицата, нанесени преди да бъдат убити от съветски сили. Те били ядосани, откакто по-рано украинците унищожили камион и брониран автомобил.

" Това беше възмездие ", упорства Анатолий Родченко, пенсиониран преподавател по физика в локалната гимназия, чийто наследник е женен за дъщерята на убитата кметица.

В разкази, доказани от локален боен пълководец, жителите описали по какъв начин украинската засада, която взривила бронирания автомобил и камиона за доставки, довела до ескалация на съветското принуждение против цивилните.

На идващия ден съветски бронетранспортьор, карайки по улица, стрелял случайно по домовете с тежка картечница, споделя Сергей Петровски, началник на локално поделение на цивилните войници-доброволци. Той не знае какъв брой души са били ранени или убити, само че твърди, че откакто руснаците напуснали, били открити 20 тела в и към селото.

" Те стреляха по всичко ", разказва Родченко. " Те стреляха по къщи. Застреляха жена на улицата. Стреляха по кучета. "

Същия ден съветски бойци задържали 50-годишната Олга Сухенко, нейния брачен партньор Игор Сухенко, 57-годишен, и техния наследник Александър, 25-годишен, изяснява Родченко. Телата и на тримата са открити в гроб.

" Просто не разбирам. Добре, кметът оказа помощ на украинците. Но за какво Александър? Какво направи той? "
Радостно телефонно позвъняване. После тишина
В дните, откакто украинските войски възвърнаха контрола над Буча, почнала работата по събирането на труповете. До 3 април броят им надминал 360. През същия ден Марта Кирмичи трескаво издирвала в интернет вести от Буча. Родом от Молдова, тя живяла в Украйна, покрай град Чернигов, със брачна половинка и сина си.

За последно разговаряла със брачна половинка си и строителен служащ Дмитрий Шкиренков, на 38 години, в средата на март. Той напуснал дома си месец по-рано, с цел да се върне на работа в един от новите имотни комплекси в Буча.

Нямало хубаво мобилно покритие, само че съумял да се обади на жена си рано на 9 март.

" Той сподели: " Тук се стреля по хора, само че аз съм жив ".

Вторият път, когато се обадил, било към 5,30 часът сутринта.

" Той сподели с подобен глас: " Скъпа, жив съм. " Звучеше в действителност благополучен. "

Обаждането траяло единствено 30 секунди и било последното сред двамата.

Тя разкрила първите ужасяващи фотоси на мъже, лежащи с вързани ръце на ул. " Яблонска ", до палети и строителни материали. Веднага познала брачна половинка си. Той лежал с лице надолу. По-късно намерила друга фотография, на която тялото му отсъствало от мястото. Жената споделила пред " Ню Йорк Таймс ", че продължава да се надява, че е бил ранен и откаран в болница.

85% of the bodies of people murdered in have bullet holes, - City Mayor
— UATV English (@UATV_)

Кирмичи няма информация за брачна половинка си. Когато се обадила в държавно бюро да разпита, споделили да изчака един месец за вести.

" Само двама сме, синът ми и аз. Не губим вяра ", твърди тя.
Възмездие?
От 360-те тела, открити през този уикенд в Буча и покрайнините, повече от 250 са били убити от патрони или шрапнели и са включени в следствието на военни закононарушения, сподели в изявление Руслан Кравченко, основен областен прокурор в Буча. Много други умрели от апетит, мраз и липса на медикаменти и лекари. Кравченко е уверен, че в случай че се събере броят на починалите в покрайнината на Буча, смъртните случаи ще надвишават 1000.

Мъртвите са най-вече цивилни. Само двама членове на украинската войска са измежду убитите в Буча, обяснил пред " Ню Йорк Таймс " чиновник в градското гробище.

" Нивото на грубост на армията от терористи и палачи на Руската федерация няма граници ", написа омбудсманът Людмила Денисова. Тя прикани Комисията на Организация на обединените нации по правата на индивида " да вземе поради тези обстоятелства за съветските военни закононарушения в Украйна ".

Някои от най-тежките закононарушения - в това число изтезания, изнасилвания и изтезания на арестувани - са били осъществени от войски, основани в стъкларския цех в Буча, споделиха локални поданици и следователи. Кравченко споделил, че проверяващите са разкрили компютърен сървър, оставен от руснаците, който може да им помогне да разпознават мъжете, които стоят зад насилието.

" Вече имаме направени описи и данни на военнослужещите. Тези данни обгръщат повече от 100 страници. "

Украинските следователи разполагат с голям запас от организации, жители и публицисти, които са разгласили повече от 7000 видеоклипа и фотоси в държавен интернет център, warcrimes.gov.ua, сподели основният прокурор Ирина Венедиктова.

" Това, което е доста значимо тук, е те да са направени по подобен метод, че да са възможни като доказателства в съда ", споделя тя. " Предстои дълъг и сложен развой по идентификация ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР