Две седмици война в Украйна. През последните 24 часа напредък

...
Две седмици война в Украйна. През последните 24 часа напредък
Коментари Харесай

На живо: МААЕ е загубила връзка със сензорите на АЕЦ "Чернобил"; САЩ не иска да вземе полските МиГ-29, предназначени за Украйна;

Две седмици война в Украйна. През последните 24 часа прогрес в настъплението на съветските сили съвсем не се забелязваше.

Полша обаче в последна сметка реши да подари всичките си остарели руски изтребители МиГ-29 на Съединени американски щати, които да ги дават на Украйна за отбрана на нейното въздушно пространство от съветските Военновъздушни сили. За властта в Киев това би бил лъч на вяра, че скоро ще може по-ефективно да прикрива войските си по въздуха. За Съединени американски щати обаче това ще е хазартен ход, който би могъл да въвлече тях и НАТО във въоръжения спор. Затова и сигналите, които идва от Вашингтон тази заран, надали ще се понравят изключително на украинския президент Зеленски.

Москва през вчерашния ден за първи път ненапълно съблюдава обещанието си за краткотрайно прекъсване на огъня, тъй че цивилните да стартират да се изтеглят от обкръжените обитаеми места. И в случай че евакуацията ненапълно сработи в градовете Суми и Ирпин, не такава беше обстановката в най-тежко обсадения Мариупол, където обстрелът бързо беше възобновен.

В устрема си да усили икономическите наказания против Русия, американският президент Байдън реши да приключи вноса на съветски нефт и други енергоносители, а Англия даде обещание да последва Съединени американски щати до края на 2022 година За Европейски Съюз това ще е мъчно, само че все пак комисарите в Брюксел въпреки всичко поеха ангажимент да понижат с две трети количеството на закупените съветски фосилни горива до края на годината.
Реклама " Капитал " следи онлайн развиването на рецесията: Тук са най-важните моменти от войната за:,,,. 08:00
МААЕ е изгубила връзка със датчиците на АЕЦ " Чернобил "

Международната организация по атомната сила (МААЕ) твърди, че към този момент не получава данни от нуклеарната централа " Чернобил ", окупирана от Русия. Специалистите се притесняват, че личния състав на оборудването работи под необикновен стрес, защото е охраняван от военнослужещи на окупационните сили. Ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси също удостоверява, че " отдалеченото предаване на информация от системите за наблюдаване и отбрана, конфигурирани в Чернобилската АЕЦ, е изгубено ".
07.45Пентагонът отхвърля да вземе полските МиГ-29, предопределени за Украйна
Тази заран от Вашингтон продължиха да идват сигнали, че полската скица за подсилването на украинските военно-въздушни сили, като щатската военна база " Рамщайн " се употребява за директен пункт за МиГ-29, най-вероятно няма да сработи.
Реклама
След като през вчерашния ден зам.-държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд разяснява, че офертата на Варшава да подари своите остарели руски бойни самолети " не е била авансово съветвана, тази заран представителят на американското военно министерство Джон Кърби е оповестил пред публицисти, че вероятността изтребители да излетят от военно летище, което е на Съединени американски щати и НАТО, а по-късно да навлязат " във въздушно пространство, контролът над което е оспорван от Русия и Украйна, поражда съществени терзания за НАТО като цяло ".

" Ще продължим да се консултираме с Полша и другите ни съдружници в НАТО за този въпрос и сложните логистични провокации, които той основава. Но не имаме вяра, че предлагането на Полша е състоятелно ", обобщава прессекретарят на Пентагона.
Още за войната в Украйна: Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Банки и финанси 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Градове Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР