Две седмици след внасянето на предложенията на ГЕРБ-СДС и ДБ

...
Две седмици след внасянето на предложенията на ГЕРБ-СДС и ДБ
Коментари Харесай

От две предложения за военна помощ за Украйна, нито едно не влиза в зала |

Две седмици след внасянето на предложенията на ГЕРБ-СДС и Демократична България за изпращане на военна помощ за Украйна,  нито едно от тях не може да стигне до гласоподаване.

Причината - досега те са единствено разпределени на комисии, които обаче, неразбираемо за какво, не ги включват в стратегиите си. Проекторешенията ще се прегледат тази сряда в парламентарната комисия по външна политика. При зелена светлина те ще влязат за разискване в пленарна зала и тогава Народното събрание ще реши дали България най-накрая ще изпрати оръжия на Украйна, или ще остане единствената в Европейски Съюз, дружно с Унгария, която отхвърля да подкрепи Киев.

Ако обаче разглеждането на проекторешенията не участва в програмата за работа на Народно събрание и не бъде препоръчано като спомагателна точка за четвъртък или петък - то проекторешението може да се отсрочи за другата седмица. Съществува и още една опция за закъснение на окончателното решение - ръководителят на комисията да не внесе отчета от съвещанието.

Проекторешенията - прилики и разлики

Пътят до внасяне на проекторешенията, другояче напълно официална процедура, се оказа дълъг. Непосредствено след избухването на войната в Украйна се заприказва и за изпращане на оръжия. Докато европейските страни една по една изпращаха военна помощ, в българския парламент главната тематика се оказа въпросът дали изпращането на оръжия ще ни направи или не страна в спора.

И по този начин до 30 март, повече от месец след началото на войната, когато в декларация от трибуната на Народно събрание. 

Докато ръководещите спореха по тематиката и не успяваха да стигнат до консенсус, . 

В него е заложено, че изпращането на военна помощ не би трябвало да визира главните отбранителни платформи и въоръжения , както и държавното управление да стартира договаряния със съдружниците в НАТО за заместващ и подсилващ потенциал на отбранителните качества на Българи я.

Проекторешението за даване на военна и техническа помощ на Република Украйна на ГЕРБ задължава държавното управление да изпрати оръжия.

Два дни по-късно, на първи април, " Демократична България " най-накрая внася своето проекторешението за възлагане на Министерски съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна. Помощта би трябвало да бъде " съгласно потребностите на Украйна и съгласно опциите на Българи я ". 

От Демократична България оферират оръжията да се финансират от бюджета, както и от специфичните фондове на Европейски Съюз и НАТО за общо финансиране на поддръжката за Украйна

Заплахи от Българска социалистическа партия

С приближаването на разглеждането на проекторешението Българска социалистическа партия се засилва и стартира да плаши, че ще напусне обединението, в случай че Народно събрание реши България да изпрати оръжия на Украйна.

В събота Корнелия Нинова съобщи, че в случай че държавното управление желае за изпрати военна помощ на Киев, то би трябвало да я сменят, тъй като тя няма да подпише такова решение.  Няколко часа по-късно Георги Свиленски съобщи, че БСП напуща обединението, " в случай че патрон или калашник замине за Украйна ".

повтори тази теза и в неделя, а през днешния ден в още веднъж заплаши с разединение на обединението.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР