Две седмици след като канадският премиер Джъстин Трюдо предизвика дипломатическа

...
Две седмици след като канадският премиер Джъстин Трюдо предизвика дипломатическа
Коментари Харесай

Опитва ли се Канада да смекчи Индия след убийството на Хардип Сингх Ниджар?

Две седмици откакто канадският министър председател Джъстин Трюдо провокира дипломатическа война с Индия, като упрекна Ню Делхи за допустимо присъединяване в убийството на канадски сикхски сепаратистки водач, Отава тонът наподобява се трансформира.

Във вторник Трюдо и външният министър Мелани Джоли показаха, че не желаят да подклаждат напрежението с Индия, като приказват за тях обществено – внезапен контрастност с откритите изказвания против Индия, които министър-председателят направи в Народното събрание.

Продължете да четете

лист от 4 детайла BJP „ легитимира “ речта на омразата: индийски мюсюлмански народен представител Индийската войска търси 23 бойци, изчезнали след ненадейно наводняване Хронология: Влошаване на връзките сред Индия и Канада поради убийството на сикхски сепаратист Редактор на NewsClick задържан в Индия след набези за хипотетично задгранично финансиране завършек на списъка

И по този начин, желае ли Канада да построи мостове с ядосана Индия, кои може да са някои от факторите, оформящи държанието на Отава, и ще отвърне ли Ню Делхи със същото?

Как се промени реториката на Канада?

Спорът стартира предишния месец, откакто Канада непосредствено свърза сътрудници на индийското държавно управление с убийството на Хардип Сингх Ниджар, сикхски водач в Британска Колумбия, упрекнат в „ тероризъм “ от Индия.

Канада експулсира шефа на разузнаването на индийското посолство в Отава. Индия отговори, като изгони канадски посланик. Преговорите за съглашение за свободна търговия бяха замразени.

Във вторник, малко след отчет, в който се споделя, че Ню Делхи е изискал от Канада да изтегли 41 дипломати от Индия – множеството от 62-мата канадски дипломати в страната – до 10 октомври, Джоли възприе по-малко конфронтационен метод.

Тя сподели, че Канада и Индия остават в контакт и Отава избира персонално решение.

„ Ние одобряваме сигурността на канадските дипломати доста съществено и ще продължим да се ангажираме уединено, тъй като считаме, че дипломатическите диалози са най-хубави, когато остават частни “, сподели тя пред кореспонденти.

Трюдо в това време сподели, че Канада „ не търси ескалация “ на разногласието.

„ Приемаме това извънредно съществено, само че ще продължим да се ангажираме отговорно и градивно с държавното управление на Индия “, сподели той в настрана взаимоотношение с кореспонденти.

Защо смяната на тона?

Вече дуелите сред Канада и Индия доведоха до съществени последици.

Освен изгонванията на дипломати, Индия спря визовите услуги в Канада, тъй че канадците – които са едни от най-популярните гости на Индия – няма да могат да пътуват до Индия, в случай че не са имали виза от преди.

И това би алармирало за доста повишаване на напрежението, в случай че Индия реши да продължи с решение да експулсира по-голямата част от канадското дипломатическо наличие в Ню Делхи.

От своя страна Индия изрично отхвърли обвиняванията, отправени от Канада, и ги отхвърли като „ неуместни “ и политически стимулирани.

Не може да се пренебрегне и ролята на западните съдружници на двете страни, да не приказваме за геополитически съображения.

Съединените щати се пробваха да запазят мира с Канада, като обявиха, че няма „ чеп “ сред двамата съдружници по въпроса, за който Вашингтон е надълбоко угрижен.

В отчет на Financial Times се споделя, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и някои други членове на Петте очи – мрежата за шерване на разследваща информация, която включва също Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство – са повдигнали въпроса за убийството с индийския министър председател Нарендра Моди на срещата на върха на Г-20 по-рано този месец.

Но западните съдружници заобикалят мощно дефинирани обществени изказвания, които биха антагонизирали Индия, която те преглеждат като мощен контраст на възходящото китайско въздействие в Индо-тихоокеанския район.

Западът, в това число Канада, също би трябвало да вземе поради други значими неща, когато става въпрос за Индия, в това число мощни отбранителни и търговски връзки, които и двете страни избират да бъдат поддържани и укрепвани.

Защо убийството беше толкоз значимо?

45-годишният Ниджар беше убит пред сикхски храм, който ръководеше в град Съри през юни.

Индийският щат го беше определил като „ терорист “ три години преди да бъде погубен.

Канадският жител беше очевиден покровител на образуването на Халистан, самостоятелна татковина на сикхите в Индия.

Етно-религиозното освободително придвижване съществува от десетилетия. Той закупи сериозна известност през 70-те и началото на 80-те години в Индия, което докара до интервенция от 1984 година на индийските държавни сили в най-свещения храм на сикхизма, при която бяха убити стотици бойци.

Канада и Индия претърпяха пристъпи на напрежение към акцията в Халистан от десетилетия, само че придвижването притегли повече хора измежду индийската диаспора през последните години, което провокира по-силно гонене от страна на държавното управление на Моди.

Ниджар се опитваше да организира всекидневен референдум на сикхската диаспора за самостоятелност от Индия, когато беше погубен.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР