Две седмици преди ротацията на кабинета Денков - Да, България

...
Две седмици преди ротацията на кабинета Денков - Да, България
Коментари Харесай

Да, България пита Тодор Тагарев защо се забави изпращането на БТР-и в Украйна

Две седмици преди ротацията на кабинета " Денков " - " Да, България " даде сигнал за неодобрение против ръководството на Министерството на защитата поради забаввеното изпращане на старите български БТР-и към Украйна.

Макар депутатът Ивайло Мирчевда изключва хипотетична отговорност на Тодор Тагарев за закъснението, в декларацията на партията има очевидна рецензия към незадоволителните старания на българските управляващи за поддръжката за украинската страна.

" Националният съвет на “Да, България ” през вчерашния ден взе решение да изиска доклад в Народното събрание от Министерството на защитата за военно-техническата помощ за Украйна. Вече 3 месеца не можем да превозим 100-ина БТР-а. И не е заради липса на средства, те са над 300 000 евро и се заплащат от партньорски страни. Не мисля, че казусът е в министър Тагарев, той е логистичен и би трябвало да се реши. Ако на следващия ден има десант на съветски войски във Варна и ние би трябвало да пренесем 100 броентранспортьора, 3 месеца ли ще ни трябват? ", се споделя в позицията, публикувана от партията.

" Можем да помогнем на Украйна и с доста снаряди, които са с изтичащ период и би трябвало да бъдат утилизирани, което значи спомагателни разноски, а на тяхно място по този начин или другояче би трябвало да се купят нови. В същото време съветският пробив при Авдеевка е тъкмо поради неналичието на въоръжение ", се споделя още в нея.

Ивайло Мирчев персонално участваше в последната парламентарна делегация от България в Киев.

Решението на Народното събрание за безплатно даване на остарели БТР-и от складовете на Жандармерията беше взето още през юли 2023 година - месец и половина след началото на ръководството на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ.

Споразумението сред двете държавни управления беше подписано през август в София и ноември 2023 година в Киев от двете страни.

Ратификацията му обаче се забави чак доникъде на декември 2023 година, тъй като президентът Румен Радев се опита да го спре с отлагателно несъгласие.

На 2 февруари 2024 година Тодор Тагарев заяви, че към този момент е почнало превозването на машините към Украйна.

Атаката от страна на " Да, България " против МО идва на фона на многократните предизвестия на Бойко Борисов, че ГЕРБ може да изиска промяната на Тодор Тагарев като министър на защитата при ротацията.

Най-голяма гласност обаче получиха свадите сред ПП-ДБ и ГЕРБ за различен пост - този на външния министър.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР