Две седмици преди премиерата на филма Гунди - легенда за

...
Две седмици преди премиерата на филма Гунди - легенда за
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Гунди мразел Соколето!

Две седмици преди премиерата на кино лентата " Гунди - легенда за любовта ", където се величае една от емблематичните фигури на Левски - Георги Аспарухов, се оказа, че някогашният №9 не е бил чак подобен светец. Той не понасял различен огромен състезател на " сините " - Георги Соколов!

Старите левскари и до ден-днешен обичат повече Соколето, само че това е един от обстоятелствата, които не се акцентират. Двамата се впускат в едно предизвикателство, обвързвано с " Москвич ". Облогът бил подобен, че всеки от двамата трябвало да прокара топката през предните два отворени прозореца на возилото.

Пръв зад топката застанал Георги Соколов, който съумял. Но шансът обрнал тил на Гунди и нападателят, който вкарва " необикновен " гол (според някои) на Англия в другарски мач на " Уембли ", се вбесил и почнал да псува.

" Това го изкара отвън нерви! Започна да псува, а по-късно стартира да рита вратата на " Москвича " и да блъска по затворените задни стъкла ", споделя преди време починалият към този момент Сашо Костов - съотборник и на двамата.



Гунди (на заден план) постоянно гледа в друга посока от тази на Соколето

" Омразата сред Гунди и Соколето беше пословична, само че не се раздухваше доста, по тази причина и Аспарухов не го обичаше. Ние си го знаехме и виждахме вътре в тима, само че нямаше какво да създадем. Стискахме зъби и играехме.

Всъщност Жоро Соколов беше обичан доста, макар че нямаше ореола на светец на Аспарухов. В тези времена трябваше да има идоли, изискваше го Партията, по тази причина нямаше по какъв начин да бъде Соколов, който си пийваше много ", споделя още Костов, който добавя, че Соколето постоянно е желал да играе в ЦСКА, само че партийците не разрешили да реализира фантазията си.

Един различен факт, който не се тиражира, само че се знае от малко на брой - по време на шофирането към Враца, закъдето пътуват и след това умират на Витиня, Гунди е бил пийнал! Както и Котков, само че някогашният локомотивец не е зад кормилото.



Така наподобява колата на Аспарухов след челния конфликт със ЗИЛ-а

В онази сряда, на 30 юни 1971 година, футболистите се качват в колата на Гунди - марка " Алфа Ромео " с регистрационен номер СГ9999, и потеглят за Враца, където са поканени да уважат 50-годишния празник на локалния Ботев.

Преди това те са се черпили цяло нощ, а по-късно вземат решение и пътьом да удярат по една мастика, а по трасето качват и един човек на автостоп, който също умира в трагичния случай.



" Предната вечер даже бяхме дружно на заведение, само че ние си тръгнахме по-рано, тъй като имахме мач на другия ден, а Гунди и Котков трябваше да играят другарска среща във Враца. Съобщиха ни сутринта за гибелта, бяхме се събрали към Съдебната палата и чакахме рейс да ни вземе ", споделя преди време Димитър Пенев - една от легендите и жива икона на ЦСКА.

Гунди е карал със скорост към 100 км/ч, а в този сектор това е съдбовно. " Алфата " се блъска челно в ЗИЛ с регистрационен номер СфА0550, приближаващ отсреща. Ударът е съдбовен...

Илия Цветков - това е името на водача на ЗИЛ-а, който след това е жигосан като " килърът на Гунди и Котков ". Тежко задължение, което му тежи през целия живот, а щерка му е измъчвана в учебно заведение.

" Постоянно я блъскаха, удряха й плесници, плюеха е и й крещяха непрекъснато: " Баща ти е палач! ", описа пред Lupa.bg някогашен съученик на момичето. - Беше доста унизително, само че такива бяха времената, а и децата нормално са доста откровени ".

Семейството на бай Илия тогава живее в Самоков, а след съдбовния случай, животът му се трансформира в пъкъл. Той е заключен чисто гол в килия.

" Излизам на основния път, виждам чисто е. Взимам завоя наляво на първа скорост и се експортирам в моето платно. Имаше четири метра чисто платно! Те изскочиха и пресякоха осовата линия, макар че имаше доста свободно място. После разбрах, че сутринта Гунди го викали нещо във федерацията, лишили го от две срещи, щото на предходния мач ритнал някакъв футболист в корема (б.а. – става въпрос за мача с ЦСКА, игран на 28 юни и приключил 1:0 за Левски) ", споделя преди години, малко преди да почине, бай Илия Цветков.



Гунди и Котков били преди този момент в кръчмата " Куцото куче ", където пили коняк и мастика - обичаните им напитки.

Слухове гласят, че по пътя автомобилът на Гунди е спиран два-три пъти от катаджии, които ги предупреждавали да карат деликатно и да понижат скоростта, само че всичко останало висящо във въздуха. И тъй като били известни, с подкрепи и от Партията, не били санкрионирани.

Към 10:30 спрели и в ресторанта на Витиня и там отново пили. После заредили резервоара на бензиностанцията и качили някакъв човек на стоп. Хванали се на бас, че за три минути ще стигнат до Ботевград!

" Бухнаха се в ремаркето, до момента в който завивах. Всичко пламна! Веднага скочих и взех пожарогасителя. Бях обгорял и аз - косата, лицето, облеклата... Не знаех кои са били в колата ", признава Илия Цветков.

Всъщност в миналото дерби с ЦСКА Гунди се сблъсква с Пламен Янков - петкратен първенец с " армейците ". До края на дните си някогашният бранител на " алените " се упреква за това, защото контузва Аспарухов без да желае. И даже без наказването от футболния ни съюз, Аспарухов нямало да играе.



Пламен Янков с екипа на ЦСКА

" Аз съм килърът на Гунди! Аз съм килърът на Гунди! ", са думите, които постоянно се чуват от Пламен Янков пред негови близки. И постоянно плачел неутешимо...

А филмът " Гунди - легенда за любовта ", който напълно скоро ще види бял свят, свършва с съдбовния случай на Витиня, само че с нищо повече като информация за трагичната преживелица с Алфа Ромео " и ЗИЛ на на 30 юни 1971 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР