Две седмици откакто антибиотиците се отпускат само с електронна рецепта. Пациенти

...
Две седмици откакто антибиотиците се отпускат само с електронна рецепта. Пациенти
Коментари Харесай

Нов проблем с електронните рецепти

Две седмици откогато антибиотиците се отпускат единствено с електронна рецепта.  Пациенти се оплакват, че би трябвало на всеослушание да си споделят ЕГН-то в аптеките.
Прочетете още
Това е притеснително и за хората, които не желаят близките да научават възрастта им. Дали това е опасност за приключване на персонални данни и по какъв начин да се избегнат злоупотреби?

Електронните предписания, които оставиха в историята хартиените, са облекчение, споделят  фармацевтите.

" Вече няма такива проблеми като първоначално. Разликата не е доста огромна, тъй като антибиотиците сега понижават като наставление, защото излизат от сезон ", добави Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Изборът по какъв начин да дават ЕГН-то си аптекарите оставят на пациентите.

" Аз им предлагам да вкарат независимо ЕГН-то, в случай че не желаят или споделят, че ще го кажат, или дават персонална карта, или пишат на лист ", разяснява Любов Ризонова, фармацевт пред Българска национална телевизия.

Който не желае да споделя ЕГН-то си има вид клавиатура, на която го вкарва и я подава на аптекаря.  " Това е облекчение и за тях, и за нас. По този метод няма да има терзания ", съобщи Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

От Комисията за отбрана на персоналните данни припомнят, че би трябвало да има образования в аптеките по какъв начин да се желае единният цивилен номер.

" Сам по себе си съставлява логаритъм от информация за лицето, който демонстрира датата му на раждане, пола, която информация, когато не е обвързвана с други данни като негов адрес или място на живеене, мъчно би могла да се употребява по метод, който да му навреди ", сподели още Венцислав Караджов, ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни.

Комисията обаче няма по какъв начин да прави всеобщи инспекции в аптеките дали съблюдават разпоредбите за отбрана на персоналните данни.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР