Две седмици остават до деня, в който електронната рецепта ще

...
Две седмици остават до деня, в който електронната рецепта ще
Коментари Харесай

Само електронни рецепти от 1 юни - готови ли сме? ВИДЕО

Две седмици остават до деня, в който електронната рецепта ще размени дефинитивно хартиената. В смяната обаче персоналните лекари виждат някои дефекти.

„ При издаването на електронната рецепта, се издава код, съгласно мене този код е изцяло непотребен, тъй като със своето ЕГН пациентът може да си получи електронната рецепта. Знаем, че ЕГН-то е неповторимо на територията на България, тъй че няма смисъл да се издава код, като си кажеш ЕГН, умерено може да бъде издадена рецептурната бланка”, споделя общопрактикуващият доктор Илия Христов пред Нова тв.

Лекарите загатват, че поради рецептите се постанова да влагат в нови компютри. „ Малко се усложнява с компютърната настройка, тъй като в случай че е по-стара, по-трудно обработва информацията, към този момент стратегиите стават по-тежки и повече време изисква да може да се обработи пациентът”, счита доктор Христов.

Евгени Антонов е фармацевт от Петрич. В неговата аптека единствено 2% от клиентите идват с хартиени предписания. Останалите са с електронни. В тях от време на време се срещат грешки.

„ При нас в аптеката, когато пристигна рецептата, като я отворим, излизат бройните. При нас се получава да пристигна количество да вземем за пример за една таблетка вместо една опаковка. Чисто механически някой път сървърите се забавят”, изяснява Евгени Антонов.

В медицинските среди се притесняват, че няма проект Б, в случай че системата с електронните предписания се срине.

„ Ако стане нещо с електронния облак, на който се изпращат електронните предписания, и не може да бъдат одобрявани там, по какъв начин да бъде изписването на тези предписания? Видяхме по какъв начин в Съединени американски щати стана казуса с петролопровода, за една седмица няма кой да доставя петрол. А при нас електронният облак в случай че се скапе, кой ще достави електронните предписания на пациентите”, пита доктор Христов.

И лекари, и фармацевти виждат, че електронната рецепта не тормози и не плаши пациентите, даже те да са по-възрастни. В средите регистрират това като дребна изненада.

До 1 юни мисля, че ще бъдем подготвени за електронните предписания, съобщи в предаването „ Събуди се” Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки в България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР