Две съдебни дела, срещу знакови за българската политика фигури, ще

...
Две съдебни дела, срещу знакови за българската политика фигури, ще
Коментари Харесай

Заседания по делата срещу Москов и Боршош

Две правосъдни каузи, против знакови за българската политика фигури, ще се проведат през днешния ден, 18 юни.
Специализираният углавен съд ще организира съвещание по делото против някогашния министър на опазването на здравето Петър Москов, неговия заместител Адам Персенски и останалите трима души от " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД. Сред тях са Росен Алексиев, който е изпълнявал длъжността изпълнителен шеф на " Бул Био " сред 24 юни и 1 юли 2016 година, както и доктор Юлиана Ценкова - шеф " Качествен надзор " на " Бул Био ". Петимата станаха подсъдими по отношение на имунизациите " Пентаксим ", " Еувакс Б " и " Тетадиф ", като тъкмо за " Тетадиф " и производството му е упрекнат Алексиев, напомня БГНЕС.
Делото не потегли в средата на април поради нередовно приканване на ощетените юридически лица, които в тази ситуация са Министерството на здравеопазването и посоченото в обвинителния акт комерсиално сдружение. Пред публицисти Петър Москов разяснява, че не съжалява за метода, по който е подходил за решаването на рецесията с имунизациите.
На Москов му бе повдигнато обвиняване поради признатите като подаяние през 2015 година от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хиляди дози ваксина за деца " Пентаксим – 0.5 мл. " и 100 хиляди дози ваксина " Хепатит Б " – " Еувакс Б ", които не са позволени за приложимост на територията на България. Според прокуратурата от дейностите на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лева, само че и неимуществени вреди, изразяващи се в съмнение на жителите в активността му.
Срещу Петър Москов е повдигнато и второ обвиняване поради това, че на 27 ноември 2015 година, още веднъж в качеството му на здравен министър съзнателно е улеснил подписване на неизгодна договорка с " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини " БЦЖ ".
Третото обвиняване визира интервала 20 юни 2016 година – 1 юли 2016 година, за който прокуратурата твърди, че като министър на опазването на здравето и принципал на " Бул Био НЦЗПБ " ЕООД, Петър Москов не е упражнил задоволително надзор върху работа на лица и от това са произтекли обилни вреди в размер на 110 003, 46 лева Според прокуратурата вследствие на незаконното безучастие на Москов е позволено в база на " Бул Био " в кв. Суходол да бъде създадена и съхранявана ваксина " Тетадиф ", без Изпълнителната организация по медикаментите да е била известена и без да е дала позволение за нейното произвеждане.
Срещу Персенски има обвиняване обвинение, че на 9 юли 2015 година, като длъжностно лице, в съучастничество като помощник на Москов, съзнателно е улеснил министъра да наруши и да не извърши служебните си отговорности при приемане на дарението от 100 хиляди дози " Еувакс Б ", като от дейностите му са настъпили имуществени вреди в размер на 325 233, 87 лева Данък добавена стойност и е нарушен престижът на Министерство на здравеопазването за реализиране на ефикасен надзор по осъществяване на лекарствената политика на страната - закононарушение по член чл. 282, алинея 3, вр. алинея 2, вр.ал.1, вр.чл. 20, алинея 4, вр. алинея 1 от Наказателен кодекс. За това действие се планува наказване " отнемане от независимост " от 3 до 10 години.
Второто обвиняване на Адам Персенски е за това, че в качеството си на длъжностно лице е подбудил и подкрепил на Л.Д. (управител на „ Бул Био “ ЕООД) да сключат неизгодна договорка с Министерство на здравеопазването, от която е настъпила забележителна щета за " Бул Био " ЕООД в размер на 427 788, 31 лева с Данък добавена стойност. Деянието е съставлява закононарушение по член 220, ал.1, вр. член 201 ал.3 и алинея 4, вр. ал.1 от Наказателен кодекс, и за него се планува наказване " отнемане от независимост " от 1 до 6 години.
Същевременно, Софийски градски съд ще организира разпоредително съвещание по делото против някогашния изпълнителен шеф на Националния замък на културата Мирослав Боршош и някогашния ръководител на Съвета на шефовете на НДК Валентин Кръстев. Двамата са упрекнати за длъжностно заграбване в изключително огромни размери, при което е ощетен НДК.
Обвинителният акт против Боршош бе импортиран на 31 май. Прокуратурата го упреква за нецелево разходване на целеви средства, умишлена занемареност, подписване на голям брой неизгодни покупко-продажби, длъжностно заграбване и насила. Бившият изпълнителен шеф е упрекнат за това, че е разпоредил част от целевите средства – в размер на 3 431 146,06 лева да бъдат разходвани за възнаграждение на разноски, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати.
С решение на Министерски съвет от 03.08.2017 година е повишен капиталът на Националния замък на културата със 17 млн. лева, като средствата са били с целево предопределение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на главната постройка на НДК за потребностите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. В хода на следствието е открито, че в интервала 16.01.2015 година - 24.01.2017 година Боршош е сключил контракти с адвокатски сдружения при съществуване на назначени 2- ма юрисконсулти, за разработване на уеб уебсайт и правене на механически паспорти, при действителен интернет уебсайт на НДК и направени два механически паспорта на постройката. С тези дейности той е осъществил закононарушението умишлена занемареност в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай – настъпилите вреди за НДК са в общ размер 389 624,82 лева
Събрани са още и доказателства за друго закононарушение, осъществено от Боршош - умишлена занемареност, от която са последвали обилни вреди за НДК в общ размер на 28 399,61лв., а точно: на 09.09.2015 година е отправил искане до Министерски съвет за даване на моторни транспортни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил " Ситроен " С4 и с микробус “Хюндай “. Въпреки това и преди да изчака решението на Министерски съвет, на 18.09.2015г. е сключил контракт при изискванията на действен лизинг за отдаване на автомобил " Лексус " ЛС 600 за период от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лева На 16.10.2015г. Министерският съвет е почел настояването от 09.09.2015г. и на „ НДК-КЦС “ ЕАД е възложен за краткотрайно прилагане и стопанисване автомобил " Пежо " 607. Боршош не е прекратил контракта за действен лизинг, а на идната година /на 27.09.2016г./ още веднъж е сключил контракт при изискванията на действен лизинг за автомобил " Лексус " ЛС 600, за което още веднъж са заплатени средства в размер на 14 199 лева
От събраните и оценени доказателства е открито още, че в интервала 24.11.2014 година – 23.12.2015 година Боршош умишлено е сключил 15 неизгодни покупко-продажби, от които за НДК са настъпили обилни вреди в размер на 86 740 лева Договорите са: 6 за PR- обслужване, при назначени в НДК 4 – ма чиновници за тази активност и 9 за процесуално посланичество пред правосъдни органи, при назначени 2- ма юрисконсулти.
Боршош е упрекнат и за закононарушение по член 203 алинея 1 вр. член 201 от Наказателен кодекс – длъжностно заграбване в изключително огромни размери, представляващо изключително тежък случай. На 01.11.2016 година присвоил непознати пари в размер на 3 971 999,52лв., благосъстоятелност на НДК, поверени му да ги ръководи.
Председателят на Съвета на шефовете е упрекнат за това, че е принудил трима чиновници на НДК, назначени за членове на комисия за осъществяване на открита процедура за възлагане на социална поръчка с предмет „ Проектиране, преустрояване и акомодация на главната постройка на НДК за потребностите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година “, да подпишат Протокол за осъществяване на открита процедура за възлагане на социална поръчка с предмет „ Проектиране, преустрояване и акомодация на главната постройка на НДК за потребностите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година като занижат оценката по индикатора „ Техническо предложение “ на един от участниците в процедурата, и завишат оценката по индикатора „ Техническо предложение “ на различен участник в процедурата, като е използвал за това заплашване - закононарушение по член 143, алинея 1 от Наказателен кодекс.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР