Две са важните неща – че британският вариант на коронавируса

...
Две са важните неща – че британският вариант на коронавируса
Коментари Харесай

Заместникът на Кантарджиев: Определено ще трябва да затягаме мерките, за да не умножаваме по 7

Две са значимите неща – че английският вид на ковид визира по-млади хора и че носи по-висок вирусен товар. Определено ще би трябвало да затягаме ограниченията – с известно забавяне тази вълна ще стигне до България. Това съобщи зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.
На въпрос какво значи да затегнем ограниченията, отговорът не беше съответен – би трябвало да прегледаме какво се случва в Западна Европа. И предизвести, че Англия доста късно реагирала, а като реагираш късно, строгите ограничения не работят толкоз добре. „ Мога да приказвам единствено за кошмара, който се зададе ”, сподели тя.
В последна сметка, Ива Христова съобщи пред Нова телевизия следното – отваряме нещо, само че в случай че се видят данни, незабавно да се затваря. Според нея, отдалеченост от 1,5 дори 2 метра би трябвало да се поддържа, както и да няма събиране на доста хора тук-там без вентилация. За учебните заведения Ива Христова е безапелационна, че в учебните заведения на 20 минути би трябвало да се отварят прозорци и да се прави течение, тъй като аерозолът се задържа дълго във въздуха.
Професорът въпреки всичко успокои, че не значи, че едно инфектирано дете в класна стая би заразило 27. Проучвания в България не са правени, най-малко на мен не ми е известно. В Германия има изследвания – в случай че няма проветрение, всички вдишват и кой ще се болести зависи от имунната му система. Към момента към 40% от хората се заразяват, не всички, само че би трябвало да се вземат ограничения, обобщи професорът.
Няма данни новите разновидности да са по-тежки и по принцип се чака с течение на времето вирусът да понижава мощ си. Има данни за наново заболяване от ковид, по предписание протича по-леко, само че няма гаранция – повторното заболяване идва поради болест с различен вид на COVID-19, заключи проф. Христова.
Досега изследванията сочат, че РНК имунизациите работят и против новите разновидности на вируса. AstraZeneca е в подготвеност да реагира с изменение на имунизацията. Не мога да кажа дали тези доставки, които чакаме от AstraZeneca, покриват бразилския вид. Производителите са подготвени да реагират – нямам терзания за имунизациите, изясни Христова.
„ Бъдещето ще покаже по какъв брой ще се умножава, само че при всички случаи ще има устойчиво повишаване – откакто Германия се задъхва... Мисля, че би трябвало да сме подготвени да реагираме ”, акцентира Христова. Според нея, откакто към този момент единственият компромис е образованието (да се отвори поетапно за възпитаници от V до XI клас и то единствено за 3 класа, които да вървят присъствено на смени), това наподобява рационално.
Що се отнася до имунизацията против COVID-19, мнението на проф. Христова е, че не би трябвало да има напън и че хората ще се убедят, като видят резултата при първите имунизирани.
Към днешна дата отварянето на молове, на ресторани, не е допустимо, въпреки че данните са безапелационни, че специалистите са дали верните препоръки за ограничение на болестта. Това съобщи и шефът на Александровска болница проф. Борис Богов пред Българска национална телевизия.
Виждаме каква е обстановката в Европа – там растежът на заболелите е скочил изключително доста, предизвести Богов. И подсети, че в България в никакъв случай не е имало цялостен локдаун.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР