Две са важните неща – че британският вариант на коронавируса

Две са важните неща – че британският вариант на коронавируса ...

Заместникът на Кантарджиев: Определено ще трябва да затягаме мерките, за да не умножаваме по 7

Две са важните неща – че британският вариант на коронавируса засяга по-млади хора и че носи по-висок вирусен товар. Определено ще трябва да затягаме мерките – с известно закъснение тази вълна ще стигне до България. Това заяви зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.
На въпрос какво значи да затегнем мерките, отговорът не беше конкретен – трябва да прегледаме какво се случва в Западна Европа. И предупреди, че Великобритания много късно реагирала, а като реагираш късно, строгите мерки не работят толкова добре. „Мога да говоря само за кошмара, който се зададе”, каза тя.
В крайна сметка, Ива Христова заяви пред Нова телевизия следното – отваряме нещо, но ако се видят данни, веднага да се затваря. Според нея, дистанция от 1,5 даже 2 метра трябва да се поддържа, както и да няма събиране на много хора на места без вентилация. За училищата Ива Христова е категорична, че в училищата на 20 минути трябва да се отварят прозорци и да се прави течение, защото аерозолът се задържа дълго във въздуха.
Професорът все пак успокои, че не значи, че едно заразено дете в класна стая би заразило 27. Проучвания в България не са правени, поне на мен не ми е известно. В Германия има проучвания – ако няма проветрение, всички вдишват и кой ще се зарази зависи от имунната му система. Към момента около 40% от хората се заразяват, не всички, но трябва да се вземат мерки, резюмира професорът.
Няма данни новите варианти да са по-тежки и по принцип се очаква с течение на времето вирусът да намалява сила си. Има данни за повторно заболяване от коронавирус, по правило протича по-леко, но няма гаранция – повторното заболяване идва заради зараза с друг вариант на COVID-19, обобщи проф. Христова.
Досега проучванията сочат, че РНК ваксините работят и срещу новите варианти на вируса. AstraZeneca е в готовност да реагира с изменение на ваксината. Не мога да кажа дали тези доставки, които чакаме от AstraZeneca, покриват бразилския вариант. Производителите са готови да реагират – нямам притеснения за ваксините, обясни Христова.
„Бъдещето ще покаже по колко ще се умножава, но при всички случаи ще има стабилно нарастване – след като Германия се задъхва ... Мисля, че трябва да сме готови да реагираме”, подчерта Христова. Според нея, след като засега единственият компромис е образованието (да се отвори поетапно за ученици от V до XI клас и то само за 3 класа, които да ходят присъствено на смени), това изглежда разумно.
Що се отнася до ваксинацията срещу COVID-19, мнението на проф. Христова е, че не трябва да има натиск и че хората ще се убедят, като видят ефекта при първите ваксинирани.
Към днешна дата отварянето на молове, на ресторани, не е възможно, макар че данните са категорични, че експертите са дали правилните съвети за ограничаване на заразата. Това заяви и директорът на Александровска болница проф. Борис Богов пред БНТ.
Виждаме каква е ситуацията в Европа – там ръстът на заболелите е скочил извънредно много, предупреди Богов. И напомни, че в България никога не е имало пълен локдаун.
Още:

Източник: actualno.com