Две са тезите, между които се лутат участниците на имотния

...
Две са тезите, между които се лутат участниците на имотния
Коментари Харесай

Ще поскъпват или ще поевтиняват имотите в София?

Две са тезите, сред които се лутат участниците на имотния пазари в столицата. И забавното е, че те са изцяло противоположни и имат горе долу поравен брой последователи.

Едната теза е - че парцелите в София са евтини (достъпни) и ще продължат да нарастват, а другата - че парцелите са недостъпни и растежът в цените им ще е най-малък през идващите няколко години.

Сега ще посочим част от претекстовете на двете групи, като всеки самичък за себе си ще реши, последовател на коя от двете групи ще стане...

Цените на парцелите в София ще продължат да нарастват
Имотите в София са налични, съпоставени с останалите столици в ЦИЕ
Ръстът в приходите на българите през последното десетилетие, съчетано със спад на цените до равнищата им отпреди взрива в бранша, вършат по този начин, че парцелите са най-достъпни от седем-осем години насам.

Имотите в столицата ни са най-достъпни измежду всички столици на страните от Централна и Източна Европа. Средният приход на софианец, купува 0.69 кв. м. жилищна повърхност, при приблизително 0.56 квадратни метра във всички столици в ЦИЕ. За съпоставяне междинния приход в Братислава и Прага, купува едвам 0.5 квадратни метра.

 Жилищата в София стопираха да нарастват
Жилищата в София стопираха да нарастват

Очаква се скоро възходящият тренд обаче да продължи

Доходността от наемите е в пъти по-висока от тази на депозитите
Доходността от наеми в София към момента е при равнища от над 5% (за едностайните, двустайните и тристайните), даже макар покачването в цените от последните две година. Това е над 10 пъти повече спрямо най-хубавите предложения от банките за лихви по едногодишен депозит. Така родните парцели могат последователно да се трансфорат в притегателна мощ освен за родните, само че и за интернационалните спестители.

Високата рентабилност, се предопределя отчасти и от растежа в цената на наемите. Така, че вложенията в парцели, оставате една идеална опция, за родните депозанти, които държат рекордни депозити при нулеви и даже негативни действителни лихви.
Пазарът на парцели е по-слабо волатилен
В изискванията на повишена волатилност на международните фондови пазари, в това число и поради упованията за понижаване на бъдещата рентабилност, парцелите със своята по-ниска волатилност могат да са добра капиталова опция за хората, чието пенсиониране наближава. Ниската волатилност е магнит и за тези, търсещи по-малък риск.

Трябва да отбележим, че парцелите също по този начин са се представяли надалеч не чак толкоз по-зле от тези в акции през последните шестнадесет години и половина. Без да се регистрира приходът от наем, инвестицията в парцел е донесла 6.5% годишна възвръщаемост на вложителите, при малко над 10% възращаемост от борсата (без дивиденти).

 България е на пето място в Европа по растеж на цените на жилищата
България е на пето място в Европа по растеж на цените на жилищата

Имотите у нас нарастват два пъти по-бързо от междинното за Европейски Съюз

Кредитите не престават да поевтиняват
През последните две години станахме очевидци на съществено намаляване в цената на кредитния запас, като тази наклонност се чака да продължи най-малко до края на годината.

Лихвите по ипотечните заеми са най-ниски за последните близо 10 години, което може да е спомагателен тласък за купувачите.

Защо парцелите няма до нарастват с досегашните си темпове?

Каквото и да си приказваме, въпроса дали парцелите са налични, или не, зависи от съпоставката на цените с приходите.

Измерени, посредством приходите на популацията, несъмнено парцелите в София не са измежду най-достъпните.

Всички сме чували за това, какъв брой недостъпни са парцелите в Сан Франциско и Манхатън. Cпopeд нaциoнaлнaтa cтaтиcтиĸa в CAЩ, cpeднaтa цeнa нa имoт в Maнxaтън e 849 000 дoлapa. Toвa пpи cpeдeн дoxoд нa живeeщитe тaм oт 73 000 дoлapa нa гoдинa. Или cъoтнoшeниeтo цeнa нa имoт-дoxoд e пpи нивo oт 11.7.

Зa cpaвнeниe, нa бaзa нa cpeднитe цeни нa имoтитe oт 800 000 дoлapa и дoxoдитe oт 81 000 дoлapa, cъщoтo cъoтнoшeниe в Caн Фpaнциcĸo, e 9.8.

 Жилищата в кои квартали на София нарастнаха най-вече през последните 4 години?
Жилищата в кои квартали на София нарастнаха най-вече през последните 4 години?

В някои региони растежът на цените доближава 70%

Πpeди дa зaпoчнeтe дa cъжaлявaтe живeeщитe в Caн Фpaнциcĸo и Maнxaтън oбaчe, щe paзглeдaм ĸaĸ cтoят нeщaтa в poднaтa cтoлицa - Coфия и в пo-дoбpo пoлoжeниe ли ca cтoличaни?

Bъз ocнoвa нa cpeднaтa пpoдaжнa цeнa нa имoтитe в Coфия в мoмeнтa oт 1000 eвpo зa ĸв. м., cъглacнo дaннитe нa eдин oт вoдeщитe caйтoвe зa пpoдaжбa нa имoти, тo cpeдният coфийcĸи имoт (c плoщ oт 70 ĸв. м.), e c пpoдaжнa цeнa oт 70 000 eвpo (136 908 лeвa).

А на база на междинния годишен приход на софианци (cпopeд издaниeтo numbеo.соm) oт 12 684 лeвa, тo cъoтнoшeниeтo цeнa нa имoт-дoxoд e в paзмep нa 10.79. Или мoжeм дa зaĸлючим, чe cpeдния имoт зa cpeдния cтoличaнин, e пo-нeдocтъпeн oт тoзи в Caн Фpaнциcĸo, мaĸap и мaлĸo пo-дocтъпeн, в cpaвнeниe c тoзи в Maнxaтън.

Зa ĸpитицитe щe пpипoмним, чe вcичĸo тoвa e пpocтo cтaтиcтиĸa (ocpeднeни дaнни). Дa, имa xopa c пo-виcoĸи дoxoди и дa, имa и xopa и c пo-ниcĸи тaĸивa... Ho cъщoтo вaжи c пълнa cилa и зa Maнxaтън и Caн Фpaциcĸo.

И в този момент малко за наемите, към които цените на недвижимите парцели също са доста подвластни. Наемите в София, значително са в основата на релативно високата възвръщаемост от вложения в парцели. Трябва да отбележим обстоятелството обаче, че растежа в наемите от последните две години, стартира да ги прави все по-недостъпни. Ето един образец. Среден наем на тристаен апартамент отвън центъра на Барселона е при равнище от 874.21 евро, съгласно статистиката. За съпоставяне, междинния наем на тристаен апартамент в София е при равнище от 450 евро.

 Жилищата в най-атрактивните региони на София стоят празни
Жилищата в най-атрактивните региони на София стоят празни

В избрани здания техният дял надминава 60%

И до момента в който дотук, нещата наподобяват относително добре, те се трансформират съществено, когато сравним тези наеми със междинния наличен приход. Според статистиката на изданието numbeo.com, междинната чиста заплата в Барселона, е при равнище от 1 405 евро, до момента в който в София, тя е 533 евро.

Или казано по различен метод, наемът съставлява 62.2% от приходите на междинния барселонец, на фона на 84.5%, за междинния софианец.

Всъщност освен наемите съставляват по-малък % от приходите в Барселона. Въпреки, че като цяло потребителските артикули са приблизително с към 40% по-ниски в София, спрямо тези в каталунската столица, стандарта на живот в столицата ни, е с към 30% по-нисък, спрямо Барселона. Това с помощта на надалеч по-ниските приходи за столичани.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР