Две са премиерите през април в афиша на ДТ Сава

...
Две са премиерите през април в афиша на ДТ Сава
Коментари Харесай

Силен театрален април с две премиери в ДТ „Сава Огнянов“

Две са министър председателите през април в афиша на държавна такса „ Сава Огнянов “ Русе. Едната е дълго чаканата „ Куцльото от забутания остров “ по едноименната пиеса на Мартин Макдона. Другата „ Емоции от първа нужда “ - авторски музикален театър по фрагменти от “Страх и бедност в третия райх ” на Бертолт Брехт. Режисьор е Ева Данаилова - притежател на премията за млад режисьор “Слави Шкаров ” 2023 година

Април стартира с едно продължение на Деня на хумора и шегата. Комедията „ Натюрморт със тлъст племенник “ може да бъде гледана на 3 април на Голяма сцена. Гост-звездите в постановката са актьорите Любо Нейков и Роберт Янакиев. Партнират им Дона Вълова, Ивайло Драганов и Милен Димитров.

Режисьор е Боян Иванов, сценографията и костюмите са на Петър Митев, а композитор е Пламен Мирчев – Мирона. Режисьорът Боян Иванов е с забавното решение лелите на основния воин да се играят от мъже, а най-шареното наличие на сцената е на Дона Вълова, в ролята на проститутката.

На 12 април в Камерна зала е втората премиера на „ Духът на поета “ от Стефан Цанев. Режисьор на спектакъла е Ивайло Ненов, в функциите са Кадри Хабил, Милен Димитров и Борислав Апостолов. Сценография и костюми Петя Боюкова, музика Пламен Мирчев – Мирона.

„ Вече второ десетилетие България е свободна страна. Националните идеали на Възраждането са още живи, а паметта за починалите герои сплотява младата нация. На някогашните революционери – Стефан Стамболов и Захарий Стоянов, се постанова съдбовната промяна – от борци за независимост да се трансфорат в новите управници. Но какво се случва, когато 16 години след гибелта на Ботев, на вратата на министър-председателя почука самият той? “, споделя режисьорът Ивайло Ненов.

Отложената премиера на „ Куцльото от забутания остров “ е планувана за 21 април на Голяма сцена. Постановката е режисирана от проф. Пламен Марков. Главната роля е поверена на Тодор Лазаров, а измежду посетител актьорите са Мая Новоселска и Цанка Цанева. Участват още Венцислав Петков, Ивайло Спасимиров, Ивана Керанова, Кадри Хабил, Косьо Станев, Любомир Кънев, Петя Венелинова.

До „ забутания остров “ доближава новината, че от Холивуд идват да снимат филм. Това е събитието което разпростира сюжета и развива характерите на героите на Макдона. За всеки присъединяване в фотосите е късмет да промени островната досада в живота си и да реализира лесна популярност.

Следващата премиера е на 27 април, в Камерна зала на театъра, на пиесата “Емоции от първа нужда ” - авторски музикален театър по фрагменти от “Страх и бедност в третия райх ” на Бертолт Брехт. Режисьор е Ева Данаилова, сценографията е дело на Евгения Явашева, музиката на Христо Намлиев, а хореографията на Стефан Витанов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР