Две са основните направления в развитието на екомобилите – на ток

...
Две са основните направления в
развитието на екомобилите – на ток
Коментари Харесай

Другият избор вместо тока е водородомобилът – с 1,5 кг 480 км! - видео

Две са главните посоки в развитието на екомобилите – на ток и с използването на водород. Повечето световни производители се ориентират към решението електрически автомобил, само че някои инвестират и в развиването на водородната техника.

Уелската компания от Обединеното кралство Riversimple се включи на страната на водородната “партия ” с проектирането и направата на концептуален пример за лек водороден автомобил, който може да измине с едно зареждане към 500 км пробег. Тази млада, основана през 2016-а година комания твърди, че е съумяла да създаде работоспособен и безвреден лек водородомобил, който е кръстила Rasa. Според нея творението й може още през днешния ден да създаде почтена конкуренция на добрите модели електрически автомобили.

Rasa не е характерен водороден автомобил. Дизайнът му е дело на Крис Рейтц, създал съвременния Fiat 500. Уелскато кола е умело съчетание на футуристични и ретро черти. Техническата разлика от всички създадени до момента водородомобили е че има отделен електромотор на всяко колело. Освен цялостното задвижване, другият плюс е използването в структурата на авнтомобила на суперлеки материали, които обезпечават доста ниската маса на машината от едвам 580 кг. Благодарение на нея, отличната аеродинамика и удачната конструкция с цялостното задвижване машината се форсира от място до 100 км/ч за 10 секунди.



Този двуместен автомобил се нуждае от само 1,5 кг водород за изминаването на почти 500 км път и производителят вече заяви своята подготвеност да го пусне в серийно произвеждане не по-късно от 2020-а година. Захранването с ток на Rasa е от прословутите “горивни клетки/fuel cells ” - водородните детайли преобразуващи химическата сила в ток и още от възстановяването на силата в акумулаторите при прекъсване и придвижване по наклон и инерция /рекуперация – преобразуване на кинетичната сила на движение в електричество/.

Всъщност тук не става дума за класически електрически батерии на сила, а за суперкондензатори, ситуирани в предната част на водородомобила. В крайна сметка машината отделя на открито като резултат на горивните си процеси само чиста водна пара.
Създателите на автомобила наблягат върху особеностите в структурата на творението си, като настояват че е уникална.

“Всички огромни автопроизводители се опитват да основат водородните си автомобили, като просто модифицират технологиите за изработка на автомобилите им с типичен мотори с вътрешно горене. А ние започнахме от празен лист ” - споделя Хюго Споърс, създател на компанията Riversimple.

Реално видяно Riversimple в създаването на водородомобила си повтарят опита на Tesla и Toyota, които създават своите електромобили от нула, а не с преправяне на нещо към този момент известно и остаряло.

Уелската компания счита и по-нанатък да следва своя ексцентричен бизнес-модел, като не възнамерява да продава своите серийни водородни коли, а да ги отдава в месечна аренда. В арендната такса ще са включени зареждането с водород, застроховките и сервизирането на машините.
Вдигайки досдта оптимистично летвата, създателите на водородомобила считат, че разработката им е с по-висока ефективност в сравнение с да вземем за пример Tesla S. И обясняват това с по-ниската себестойност на произвеждане и по-висока енергийна икономичност.

“Електрическите батерии са все още много тежки, а ефективноста на автомобила зависи непосредствено от неговата маса. Електромобилите са доста положителни, но за къси дистанции, докато водородомобилите са способни да издържат и много по-дълги маратони ”.

Основателят на Riversimple, сходно на Елон Мъск, който отвори патентите си за останалите автопроизводители, е подготвен да демонстрира благотворителност с желанието си да не крие нюансите в употребяваните в Rasa технологии. Компанията възнамерява отваряне на всички изходни кодове, с цел да могат да бъдат копирани от всички искащи и заинтересувани.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР