Две са обявените места в Благоевградска област за протести днес.

...
Две са обявените места в Благоевградска област за протести днес.
Коментари Харесай

Трети ден на протести, земеделците блокират пътя към Кулата и изходи към АМ Тракия

Две са оповестените места в Благоевградска област за митинги през днешния ден. Едното е в региона на полигона край Благоевград, където в 10 часа фермерите ще се опитат да блокират със земеделска техника кръговото кръстовище сред Автомагистрала " Струма " и Главен път Е-79. Другата група протестиращи ще блокира интернационалния път София-Кулата в региона на град Кресна, там няма различен маршрут.

Снощи земеделските производители от Гърция блокираха граничния пункт Промахон, българските фермери ще създадат същото на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата ".

Земеделските производители от Ямболска област и през днешния ден ще спрат трафика с трактори на изходите към Автомагистрала " Тракия ". Между 10 и 14 часа ще бъде спряно придвижването в региона на селата Дражево и Кабиле. Пътят сред Ямбол и Сливен, в тези часове, също ще бъде блокиран.

Ще остане затворен и интернационалният път от Граничен контролно-пропусквателен пункт пункт " Лесово " към пътен възел " Петолъчката ". Камионите ще бъдат спирани на паркинга до село Веселиново.

Фермерите упорстват да се преразгледа предлагането за систематизиране на помощите и бюджета, както и за ясни гаранции за законодателни промени, които да подсигуряват резистентност на бранша.

Те разговаряха нощес с премиера Николай Денков и земеделския министър Кирил Вътев по оферти от държавното управление нов меморандум за съгласие.

Премиерът организира две обособени срещи с браншовите организации, тъй като от Аграрната камара и зърнопроизводителите не пожелаха да са дружно с други организации, които, съгласно тях, имали политически претенции и не взели участие в митингите.

" Имаше среща в Министерски съвет! На тази среща бяха се намърдали хора- псевдобраншовици, с които нямах мандат като ръководител на Национална асоциация на зърнопроизводителите да заставам на една маса! Не всички, само че някой поеха негатив поради други ", съобщи в обществената мрежа ръководителят на асоциацията Илия Проданов.

" Аз съм земеделец и съм част от сектора и постоянно ще бъда! За разлика от тези псевдо земеделци, лъскащи софийските улици по през целия ден, аз работя на полето дружно със фамилията си и земеделието в България ми е идея!!! Успех на следващия ден на всички протестиращи и борбата продължава ", написа още Проданов.



От държавната пресслужба оповестиха, че договарянията с браншовите организации не престават в петък следобяд, реализиран е прогрес. Има съглашение за подкрепяне със 150 милиона лв. за секторите месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.

Премиерът е бил безапелационен, че ще се подкрепят единствено зърнопроизводители, които са на загуба. Правителството е готово да одобри опростена информация за разноски и доходи за да се форсира процеса и стопанствата да получат спомагателните помощи допустимо най-скоро.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР