Две разпоредби, които имаха за цел да ограничат продажбата на

...
Две разпоредби, които имаха за цел да ограничат продажбата на
Коментари Харесай

Голяма новина за изтребителите Ф-16 и Турция

Две разпореждания, които имаха за цел да лимитират продажбата на изтребители Ф-16 на Турция, са отпаднали от разновидността на бюджета за защита за 2023 година, който се приготвя от горната камара на американския Конгрес, заяви „ Дейли сабах “, като се базира на неназовани източници.

Поправките са били отстранени на среща за отбранителния проектобюджет във вторник. След като Сенатът приключи работа по плана за бюджета за защита, той би трябвало да бъде единен с разновидността, който се разисква в Камарата на представителите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Някои членове на Конгреса като сенаторът от Демократическата партия Боб Менендес, който е ръководител на сенатската комисия за интернационалните връзки, се пробват да попречат на продажбата на изтребителите на Турция. Наскоро във Вашингтон беше делегация на ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развиването отпред със зам.-председателя ѝ Ефкан Ала за диалози по отношение на доставката на самолети Ф-16 и комплекти за рационализация на към този момент съществуващите в турските военновъздушни сили.

Турция заплаши, че може да се обърне към други страни като Русия за доставка на съвременни изтребители, в случай че Съединени американски щати откажат да доставят Ф-16. Това не е единствената спънка пред продажбата на изтребители Ф-16 на Турция. През юли Камарата на представителите на Съединени американски щати одобри законодателство, което би спряло продажбата им на Анкара, в случай че държавното управление на президента Джо Байдън не удостовери, че това е от основно значение за американската национална сигурност. Байдън е казвал, че ще постави старания да убеди Конгреса да утвърди доставките на Ф-16 за Турция.

През октомври предходната година Анкара изиска да закупи 40 изтребителя Ф-16 и съвсем 80 комплекта за рационализация на стойност, която се прави оценка на 6 милиарда $. Доставките на американско въоръжение за Турция стана обект на разногласия в Съединени американски щати, откакто Анкара закупи съветски ракетни системи С-300, поради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето потомство Ф-35. От своя страна гръцката новинарска организация АНА-МПА прецизира, че роля за отдръпването на поправките са имали запасите на съпредседателите на сенатските комисии по интернационалните връзки и защита от Републиканската партия, както и натискът на Белия дом, който желае решенията му да не бъдат ограничавани от сходни обвързващи разпореждания.

Подобна корекция обаче, импортирана от конгресмена Крис Папас, към този момент е влезнала във разновидността на военния бюджет на Съединени американски щати, който е квалифициран от Камарата на представителите. Това значи, че крайната орис на поправките ще стане ясна по време на консултациите сред двете камари на Конгреса. Това не попречи на гръцката съпротива да насочи рецензия към политиката на премиера Кириакос Мицотакис във връзка с Съединени американски щати. В известие на главната опозиционна партия СИРИЗА, представено от телевизия Скай, се споделя, че решението на Сената да отстрани поправките е „ извънредно съществено проваляне на доктрината „ Мицотакис “ за „ правилния и предвидим съдружник “, тъй като „ Турция освен не е осъдена за директното оборване на суверенитета на Гърция и подписването на нови противозаконни меморандуми с Либия, само че е и възнаградена “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР