Две ракети паднаха в Люблинското воеводство на територията на Полша

...
Две ракети паднаха в Люблинското воеводство на територията на Полша
Коментари Харесай

Две ракети паднаха в Полша, двама души са загинали

Две ракети паднаха в Люблинското воеводство на територията на Полша наоколо до границата с Украйна, оповестява полското радио ZET. Двама души са починали

Ракетите са паднали в гр. Пшеводув, покрай град Люблин, и удариха зърносушилни, убивайки двама души. Отбелязва се, че на място към този момент има полиция, прокуратура и войска. Според Ройтерс министър председателят Матеуш Моравецки привиква изключително съвещание на комисията по национална сигурност и защита към Съвета на министрите поради случая.

По-рано през днешния ден няколко региона на Украйна още веднъж бяха подложени на масиран обстрел вследствие на което бяха развалени обекти от енергийната инфраструктура на страната.

НАТО стартира следствие на известията за случая с падналите ракети в Полша. Това заяви ТАСС с позоваване на източник в Северноатлантическия алианс.

Американското разузнаване позволи, че Русия може да е забъркана в рухването на ракети в Източна Полша. Това оповестява Асошиейтед прес, базирайки се на източник.

Високопоставен чиновник на американското разузнаване е декларирал, че съветски ракети са пресекли границата на Полша, която е член на НАТО, убивайки двама души.

Друг източник също е декларирал за Асошиейтед прес, че съветски ракети са блъснали оборудване в Полша покрай украинската граница.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски непосредствено назова Русия като виновна за случилото се с  видеообръщение в канала си вTelegram.

„ Днес се случи нещо, за което от дълго време предупреждавахме. Терорът не се лимитира до държавните ни граници. Руски ракети удариха Полша “, сподели украинският водач. Според него колкото по-дълго Русия се усеща безнаказана, толкоз повече пораства опасността за всички.

Зеленски се обърна и към жителите на Полша и съобщи, че Украйна е подготвена да ги поддържа. „ Терорът няма да освободи хората! <...> Русия се опълчва на света. Русия тероризира нас и всеки, до който стигне. Ще създадем всичко, с цел да я спрем! “, сподели политикът.

Украинският водач дефинира случилото се като " забележителна ескалация " и сподели, че би трябвало да се вземат ограничения.

Руското министерство на защитата излезе с публично известие, че съветските въоръжени сили не са нанасяли удари по цели покрай границата на Полша и Украйна. „ Не са нанесени удари по цели наоколо до украинско-полската държавна граница от съветски средства за заличаване “, подчертаха от ведомството. 

„ Изявленията на полските медии и публични лица за хипотетичното рухване на „ съветски “ ракети в региона на селището Пржеводув е умишлена провокация за ескалиране на обстановката “, декларират още от руското министерство на защитата.

В допълнение министерството означи, че фрагментите от снаряда, фотосите на които бяха оповестени от полските медии от мястото на случая, нямат нищо общо с съветските оръжия.

Съединените щати на този стадий проучват подробностите към рухването на съветски ракети в Полша, съобщи  заместник-ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент на Съединени американски щати Веданта Пател.

На брифинг за публицисти, Пател означи, че въпросните събития са се случили преди малко през последните часове. Говорителят на Държавния департамент акцентира, че не желае да спекулира с хипотетични благоприятни условия.

„ Видяхме известията и работим с полското държавно управление, нашите съдружници и сътрудници, с цел да съберем повече информация, с цел да оценим какво в действителност се е случило. Все още отделяме време за изясняване на съответните обстоятелства “, изясни представителят на ведомството.

Брюксел чака Полша скоро да се обърне към НАТО за съвет по отношение на случая с ракетите, написа ТАСС като цитира източник от дипломатическата задача в Брюксел.

Според него в обстановка, когато муниции от прилежаща конфликтна зона инцидентно попаднат на територията на страна от НАТО, съдружник се обръща към НАТО с искане за привикване на изключително съвещание на алианса.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР