Две промени в Кодекса за социално осигуряване прие парламентът по

...
Две промени в Кодекса за социално осигуряване прие парламентът по
Коментари Харесай

ДПС поправи пропуск с пенсиите на репресираните. Карадайъ: Те платиха с живота си за демокрацията

Две промени в Кодекса за обществено обезпечаване одобри Народното събрание по предложение на Движение за права и свободи. Законопроектът бе импортиран от ръководителя на Движението Мустафа Карадайъ и народни представители от партията.

Първата смяна планува наборната и мирновременната различна работа да се зачитат за автентичен застрахователен стаж.

В Кодекса за обществено обезпечаване, наредбата за пенсиите и осигурителния стаж ясно е написано, че времето на наборна работа се признава за застрахователен стаж от трета категория. Този интервал се предава в случаите по общия ред, само че не се признава от администрацията, когато става въпрос за пенсии с понижен стаж, с мотив, че в закона е записан автентичен стаж, стимулира предлагането Мустафа Карадайъ. За автентичен стаж условието е наложително да има трудово или служебно правно отношение.

Но ще дам и персонален образец. Бях в Строителни войски. Без трудово договаряне. Аз и доста други като мен сме построили задоволително неща, които и през днешния ден са в употреба. Тогава бяхме задължени от Конституцията и закона. Получавали сме и заплащане за това. А заплатата е главен детайл от трудовото правно отношение, сподели Карадайъ.

Той акцентира, че има процедура на Върховния административен съд, която признава тези интервали за автентичен стаж с доста ясни причини.

Втората корекция, импортирана от Движение за права и свободи, бе обвързвана с репресираните хора по време на тоталитарния комунистически режим.

Законът за политическата и гражданска реабилитация на репресирани лица, в член 7, ясно споделя – сътрудници от Политическа партия, обръщам се към вас, че се признава за трудов стаж времето, през което репресирани лица са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и местата за задържане. Признава се за трудов стаж и времето, когато са били интернирани, изселвани и разселвани, съобщи ръководителят на Движение за права и свободи.

Народното събрание със своя декларация осъди комунистическия режим и неговите репресии. Нещо повече, Народното събрание в своя декларация осъди и опита за насилствена асимилация, цинично наименуван " възродителен развой ". В декларациите ние сме окей, в законите ясно е написано. Но когато администрацията пояснява друго закона от Върховния административен съд, тук ние, в това Народно заседание, не поставяме задоволително старания, с цел да уредим въпроса, възмути се Мустафа Карадайъ.

Всички призоваваме за господство на правото, само че през днешния ден ще разберем кой в действителност е за това, съобщи Карадайъ. В правовата страна не може администрацията да нарушава жестоко и безпардонно настоящите закони и да пояснява друго решенията на Върховния административен съд, безапелационен бе той.

Когато приказваме за тези репресирани от комунистическия режим хора, би трябвало да знаем, че през днешния ден, към този момент 33 години, живеем в народна власт, с помощта на цената, която те заплатиха за нея. Някои заплатиха с живота си, други със здравето си, трети със свободата си. Призовавам всички да бъдем на висота и да подкрепим оферти законопроект от Движение за права и свободи, прикани Карадайъ.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР