Две престъпления за шофиране след употреба на алкохол и наркотици

...
Две престъпления за шофиране след употреба на алкохол и наркотици
Коментари Харесай

МВР конфискува първите автомобили след прoмяната в Наказателния кодекс

Две закононарушения за шофиране след приложимост на алкохол и опиати са регистрирани в Бургас, дни след влизането в действие на новите промени в Наказателния кодекс, заяви на конференция комисар Калоян Калоянов – шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас.

При случая за шофиране след приложимост на алкохол пробата с дрегер е отчел 3,02 промила в кръвта на лидер на тежкотоварен автомобил. При втория случай се касае за шофиране след приложимост на опиати на лек автомобил. Според измененията в закона, при тези нарушавания колите се конфискуват.

Калоянов уточни, че от началото на годината до момента формираните досъдебни производства, бързи и по общия ред, са общо 609 – със 100 повече от колкото през предходната година. 

Той осведоми, че още в понеделник е извършена среща с окръжния прокурор на Бургас, на която са били разисквани методите и реда за деяние на прокуратурата при определяне на сходни случаи. 

Разбира се, в практиката ще пораждат въпроси, които ще решаваме в придвижване, разяснява комисарят. 

Конфискуваните коли ще бъдат съхранявани на охранителен паркинг, благосъстоятелност на Министерство на вътрешните работи. Към момента се търсят разновидности за спомагателни места, където колите също да бъдат под защита. Автомобилите, ръководени от използвали алкохол и опиати водачи, ще бъдат репатрирани посредством общинска техника и посредством частни компании.

МВР-Бургас работи интензивно и по въпроса за откриване на лаборатория в морски град за взимане на кръвни проби.

Калоянов сподели, че през летния сезон случаите на шофиране след приложимост на алкохол и опиати внезапно се усилват. МВР-Бургас разполага с задоволително сили и полицейските чиновници ще бъдат доста дейни за откриване на този тип закононарушения, съобщи той.

Председателят на Окръжната прокуратура в Бургас прокурор Мария Маркова, сподели на брифинга, че към момента обществото не е наясно какво ще се случва с колите, благосъстоятелност на физически и юридически лица, когато са обект на съпружеска или имуществена общественост. Но ще бъде одобрена процедура най-скоро, уточни Маркова.

Прокурорът съобщи, че с новите промени в Наказателния кодекс, с изключение на наказването отнемане от независимост и санкция, ще се лишава и автомобилът, послужил за средство за осъществяване на съответното закононарушение, когато то е благосъстоятелност на лидера, или в случай че не е негова благосъстоятелност, а на трето лице, се постанова санкция, равняваща се на цената на автомобила.

Въведе се и наказателна отговорност и за лицата, които отхвърлят изпробването с дрегер и вземането на кръвна проба за приложимост на опиати или на алкохол, когато един път към този момент са били наказвани по административен ред. При един следващ отвод на инспекция, лицата ще носят наказателна отговорност. Законодателят е планувал, че отводът няма да бъде наказван, в случай че това се случи заради независещи от дееца аргументи, заключи Маркова и уточни, че в практиката при наново нарушаване в множеството случаи наказванията са ефикасни.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР