Две предполагаеми крипто схеми, за които се смята, че са

...
Две предполагаеми крипто схеми, за които се смята, че са
Коментари Харесай

Крипто пирамида загуби милиарди на инвеститорите си – властите бездействат

Две хипотетични крипто схеми, за които се счита, че са довели до обилни загуби за вложителите, са работили без ограничавания в Австралия макар предизвестията, отправени от разнообразни финансови надзорни органи в международен мащаб.

Тези схеми, известни с разнообразни имена като HyperFund и HyperVerse, са свързани с по-широката група HyperTech, ръководена от лица на име Сам Лий и Зицин “ ” Сю.

Създадена през 2020 година, HyperTech е получила предизвестия от регулаторните органи в Нова Зеландия, Канада, Обединеното кралство и Германия.

Унгарската централна банка предизвести потребителите едвам предходната година, като ги посъветва да извършат задълбочено изследване, преди да влагат в HyperVerse или HyperFund. Те оприличиха HyperTech на “подозрителна пирамидална скица ”, като подчертаха, че главните ѝ доходи идват от заплащанията на новите участници. Те също по този начин предизвестиха за евентуална непрекъсната загуба на вложения капитал.

Оценките сочат, че единствено HyperVerse може да е предизвикала загуби на вложителите в размер на $1.3 милиарда, като общите загуби по двете схеми могат да доближат милиарди. Предполага се, че вложителите в HyperVerse купуват абонаменти благодарение на криптовалута, като им се дава обещание дневна възвръщаемост в “ ” в размер на 0.5%. Освен това участниците се предизвикват да набират нови членове, с цел да напредват в системата.

Въпреки че няколко страни като Обединеното кралство, Нова Зеландия, Канада, Германия и Унгария показаха угриженост и дефинираха HyperTech и обвързваните с нея марки като нерегулирани и подозрителни, Австралия не е подхванала сходни дейности. Австралийската комисия за скъпи бумаги и вложения (ASIC) не е издавала никакви предизвестия, свързани с HyperTech Group или нейните филиали.

ASIC съобщи:

Съобщава се, че Сам Лий, прочут като “престолонаследникът на Биткойн ”, живее в Дубай, до момента в който Зицин “Райън ” Сю, именуван “един от четиримата китайски Биткойн крале ”, е останал отвън полезрението. Преди това и двамата са взели участие в Blockchain Global, която се срина, оставяйки на кредиторите дълг от $58 милиона.

Ликвидаторите на Blockchain Global насочиха вниманието на ASIC към Лий и Сю, предполагайки вероятни нарушавания на Закона за корпорациите. ASIC обаче не предприе по-нататъшни дейности.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР