Две последователни проверки на язовири са установили, че при извършвани

...
Две последователни проверки на язовири са установили, че при извършвани
Коментари Харесай

Два случая на нарушен обществен интерес са установени след проверка на язовири

Две поредни инспекции на язовири са открили, че при осъществявани действия в чашата на язовира са нарушени публични ползи по смисъла на Закона за водите - основана е причина за отрицателни въздействия върху крайбрежията, върху оборудванията, върху качеството на водите и предпазени зони. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

При инспекция на кариера "Печ " в землището на село Гара Орешец, община Димово, специалисти от Басейнова дирекция "Дунавски регион " - Плевен, в наличието на заместник-кмета на общината, открили, че за оросяване на пътищата при добива на скална маса се употребява вода от язовир "Върбовчец ". На място е открито, че това се прави с две водоноски по контракт сред Община Димово и "Автомагистрали " ЕАД за безплатно прилагане на язовир общинска благосъстоятелност, показан от водачите на автомобилите-цистерни като съображение за водовземане.

На сдружението - хазяин на техниката, следва да бъде връчен акт за определяне на административно нарушаване. В поканата за сформиране на акта категорично е посочено, че въпросният контракт не е съображение за водовземане. Съгласно Закона за водите, за водовземане от повърхностния воден обект язовир "Върбовчец " се изисква позволение за водовземане, без което отнемането на вода от язовира предстои на административно-наказателна отговорност.

Нарушаване на публичния интерес в резултат на земеделска обработка на земите в чашата на язовира е открито и при инспекцията, ръководена от заместник-министър Петър Димитров, в региона на язовир "Аспарухов вал ", ситуиран в землищата на Козлодуй, село Златия и село Разград, община Вълчедръм. Собственикът - "Напоителни системи " ЕАД, е известен за деня и часа, в който ще бъде формиран акт за определяне на административно нарушаване. Случаят, в това число по дейностите за разораване на чашата на язовира, е предаден за инспекция на Районната прокуратура в Монтана, допълват още от екоминистреството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР