Две поредни вечери – на 16 и 17 март един

...
Две поредни вечери – на 16 и 17 март един
Коментари Харесай

Античният театър грейва в зелен цвят


Две следващи вечери – на 16 и 17 март един от най-известните обекти в Пловдив – Античният спектакъл ще се озари в зелен цвят по случай Деня на Свети Патрик – Националният празник на Ирландия. Инициативата „ огряване в зелено “ на емблематични здания за Деня на Свети Патрик – 17 март се организира за поредна година. През миналата 2022 година повече от 690 здания по света взеха присъединяване в това честване на националния празник на Ирландия. В България „ зелени “ станаха 9 здания в 5 града – Трявна, Велико Търново, Русе, Видин и  София, където блестнаха НДК, Националната библиотека „ Св.Св. Кирил и Методий “, Националната опера и балет, СУ „ Свети Климент Охридски “ и Градската библиотека.

Тази година Община Пловдив също ще поддържа самодейността на посолството на Република Ирландия като израз на другарство и в поддръжка на развиването на българо-ирландските културни връзки, още повече че ирландците почитат Свети Патрик по този начин, както българите почитат Светите братя Кирил и Методий.

Според легендите Свети Патрик, светецът-патрон на Ирландия, е роден в Британия към 385 година сл. Хр. Неговите родители били римски жители на работа в Шотландия и Уелс, където татко му бил християнски духовник. На 14-годишна възраст, Свети Патрик бил хванат и похитен в Ирландия и прекарал 6 години в иго, пасейки овце. Един ден получил привидение по какъв начин да избяга назад в Британия. Свети Патрик се завърнал измежду ирландските езичници като мисионер, когато навършил 30 години. Той пренесъл латинската писменост в Ирландия.  Според легендата Свети Патрик употребявал трилистна детелина, с цел да изясни единството на Светата троица, по тази причина и носенето на зелени облекла, яденето на зелена храна и пиенето на зелена бира се свързват с детелината на Свети Патрик. Оттук и „ озаряването в зелено “ в наши дни. Датата 17 март е денят на неговата кончина, смята се че това се е случило през 461 година

Всяка година в Дъблин, Лондон и Сидни и доста градове в Америка се провеждат паради, в които вземат участие стотици хиляди хора, като в Чикаго даже боядисват водите на реката в зелено. Счита се, че ирландската диаспора по целия свят наброява към 70 милиона индивида.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР