Две пещи осигуряват подаването на бял или черен дим на

...
Две пещи осигуряват подаването на бял или черен дим на
Коментари Харесай

Лена пусна белия дим над БНБ

Две пещи обезпечават подаването на бял или черен пушек на папския конклав във Ватикана. Белият възвестява, че е определен нов папа, а черният - че гласуването на кардиналите не е постигнало дефинитивно решение.

На 3 април, късния следобяд, Лена Бориславова, говорителката на държавното управление, пусна бял пушек над Българска народна банка. От името на обединението тя „ избра ” претендента на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров за шеф на Централната банка

С това тя приключи „ първия стадий ” от състезанието за правоприемник на Димитър Радев.

„ Андрей Гюров ще бъде подсилен в гласуването в Народното събрание от Българска социалистическа партия и " Демократична България ". Това с огромна убеденост сподели Бориславова, макар че часове преди тв изявата й съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов съобщи, че към момента няма решение на парламентарната група кой да бъде подсилен, а Георги Свиленски от Българска социалистическа партия - че решение ще се вземе на съвещание на парламентарната група.

" Kандидатурата, зад която аз стоя, както и двама от съдружните ни сътрудници, е на господин Гюров. " Дали дамата към този момент бе получила публично разрешение да приказва от тяхно име!? " За нас това е претендент с безупречна известност. Той няма съмнителни петна в биографията си, не е работил в банкови институции с ниски резултати на стрес проби. Не е управлявал такава банка и не може да му се вмени, че не е упражнил надзор. Второ КТБ българският народ не би трябвало да изживява. Надявам се, че той ще бъде подсилен. Друг резултат ще внесе подозрения върху желанието за надзор в банковата система ", сподели Бориславова, загатвайки за проблеми към кандидатурата на Любомир Каримански от " ИТН ".

Говорителката на Министерския съвет, пое и „ посилната ” за нея задача да приказва и от името на Народното събрание. Там пък един различен шарлатанин часове по-рано беше предопределил спечелилия в надпреварата. Това беше ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, който съобщи, че кандидатурата на Гюров е на обединението, а не тази на Каримански. Не е ли тежък лобизъм ръководителят на Народното събрание, който е приел и пуснал за гласоподаване процедурата по желание на гуверньор, да прави сходно изявление след първия етап на същата тази процедура , ще оставим да решат депутатите.

Двете изказвания провокираха отговора на Любомир Каримански, който бе публикуван към 23 ч. посредством фейсбука на водача на " ИТН " Слави Трифонов. Председателят на бюджетната комисия в Народното събрание разяснява, че се е изненадал от изказването на Бориславова, в което е имало внушения и опити за клюки. Според него е неприемливо държавното управление да се намесва в независимостта на институцията Българска народна банка, както и да се споделя на Народното събрание кой е точният претендент.

" Важно е да се направи още едно конкретизиране и то е обвързвано с това кой има право да приказва от името на обединението и има ли акредитиран човек. На мен не ми е известно да има подобен, а " ИТН също сме част от обединението. Не ми е известно да е имало среща, на която съответните съдружни сътрудници да са показали един от двамата претенденти като любимец ", сподели Каримански.

По думите му към този момент е станало ясно за всички жители и публицисти кой се е опитал да го " посъветва " да се откаже от конкуренцията за поста шеф на Българска народна банка.

Но, да вдигнем дрона на обективността и да погледнем отвисоко цялата подигравка на състезанието за този доста значим пост. Както и да поразгледаме присъединяване в него на „ предизвестения победител ”.

Можете да попитате всеки инцидентно определен HR експерт дали е допустимо при конкурс за даден пост претендент да се яви с повърхностен набор от изискуеми документи и когато комисията ги изиска, той да каже: „ Чакайте ме, ще ги показва ”. Юристи, интервюирани от „ БАНКЕРЪ ”, обявиха изрично, че подобен претендент в най-прозаичен конкурс се дисквалифицира. Точка.

Защо претендент за гуверньор на Българска народна банка обаче прави изключение от общите правила и хубавичко логичност? С какви пълномощия кара водачи на политически партии, депутати, членове на комисии в Народното събрание да го чакат да си събере хартиената биография?

Много неща останаха затаени и в обществения „ разпит ” на Андрей Гюров пред бюджетната комисия. Но бдителни адвокати ги разкриха.

„ Не е ясно по какъв начин с простички заявления от вида „ работил съм там и там ” и „ бях началник на едно звено ” стават ясни същинските задължения на претендента, ролята му на избрани постове, качеството и количеството на свършената работа. Да чухте Гюров да е показал длъжностни характерности за изпълняваните длъжности? ” Това разясняват прависти, врели и кипели в сходни състезания и прибавят, че това, че Гюров е бил началник на дирекция, а преди този момент шеф на отдел нищо не значи. Не е без значение какъв брой хора и какви средства е управлявал – трима или триста, непретенциозен фирмен бюджет или милиони външни пари.

„ Каква информация носи биография, в която написа, че Гюров е бил 1 година шеф на дирекция, а преди този момент заместител и шеф на отдел ”, питат юристите. „ А на гледище за по-голяма уточненост да се дава отговор – не мога да си спомня. Това не е съществено ”.

За външните наблюдаващи остава прикрит управническия опит на Гюров и резултатите от него. Когато е бил и.д. това управнически опит ли е? Събира ли Гюров 5 година управнически опит в кредитна институция или не? Ако това задоволява депутатите – толкоз по-зле за тях.

Ами неуредиците към дипломата и професионалната му подготовка? Да  получава самопризнание на дипломата си за добитата през 2005 година докторска степен от Виенския университет, до момента в който тече чуването на 31 март. На всичко от горната страна оповестената в формалния указател дисертация не е истинският труд, който той е защитил през 2005 година във Виена, а обновена версия.

Наистина има заложби „ Българския Нострадамус ”! След като в дисертация, защитена на 11 ноември 2005 година, написа за световната финансова рецесия от 2008 година, цитирайки публикация от 2007 година и разяснява стопански данни от 2012-а.

Публикуваната в регистъра дисертация на Гюров не е истинската му разработка от 2005 година, каквото е условието на закона. Затова той самият призна в петък. 

Гюров изясни, че в НАЦИД е оповестена обновена версия на труда от 2019 година, когато дисертацията е записана в МОН от Американския университет в България. Депутатът даде обещание въпреки всичко " другата седмица " да разгласява истинския си теоретичен труд от 2005 година, каквото е условието по разпоредбите на състезанието.

Предизвестеният избор на Гюров подразни и други другояче спокойни наблюдаващи. Бившият Финансист №1 Симеон Дянков също изобличи Гюров. „ Един от претендентите твърди, че е бил канен за член на Надзорния Съвет на австрийската национална банка. Сигурно се е объркал: този съвет се състои единствено от австрийци, които по равно съставляват работещите в банката, австрийски бизнеси и общественици. ” Дянков разгласява и състава на този орган.

Объркал ли се е Гюров или просто добавя водения от Десислава Атанасова „ Списък с лъжите на „ смяната ”.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР