Две от партиите във властта дадоха заявка, че могат да

...
Две от партиите във властта дадоха заявка, че могат да
Коментари Харесай

ИТН и БСП заплашват с напускане на коалицията

Две от партиите във властта дадоха поръчка, че могат да изоставен ръководството, в случай че техните претенции не бъдат спазени. Зам.-шефът на Народно събрание Ива Митева разгласи пред Nova, че политиката на кабинета към ветото на България за участието на Република Северна Македония  (РСМ) в Европейски Съюз, както и натискът, който Продължаваме промяната (ПП) оказват върху претендента на от ИТН (ИТН) за началник на Българска народна банка Любомир Каримански, могат до доведат до излизането на партията на Слави Трифонов от обединението. От Българска социалистическа партия пък обявиха, че ще изоставен ръководството, " в случай че калашник или патрон замине за Украйна ”.

 

" Виждам, че нашият министър на външните работи (Теодора Генчовска) сякаш е изолиран, и виждам засилени дейности на премиера Кирил Петков в тази посока от първото му посещаване в РСМ и всички тези дейности не знам дали са съгласувани или не с нея ", акцентира Митева.

 

Тя добави, че в случай че фактически опасността към Каримански идва от Политическа партия, то " доста мъчно " ще продължат да ръководят дружно. Напомняме, че преди дни Трифонов написа във Facebook, че " някъде на мрачно е уговорено " свалянето на ветото за започване на договаряния от Скопие с Европейски Съюз.

 

По думите на Митева било покрай мозъка за какво, от кого и от кое място идват заканите към Каримански. " Смятам, че са хората, които стоят от другата страна и вършат всичко допустимо тази кандидатура да не се случи ", съобщи тя, визирайки Политическа партия. " Смятам, че натискът е Каримански да се откаже ", акцентира тя.

 

" Позицията ни е безапелационна и няма да оттеглим нашия претендент за шеф на Българска народна банка ”, преповтори тезата си тя пред БНР. " Виждам суматоха в съдружните сътрудници и това не е добър знак. Този яд, който виждам в тях, е знак за уязвимост ", уточни зам.-шефът на Народно събрание.

 

Митева сподели, че това, което се вижда напоследък в Народно събрание е " антипарламентаризъм ". " Не считам, че е обикновено в един от съдружните сътрудници да е съсредоточена цялата фискална и парична система на България ”, разяснява тя.
Шефът на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски също излезе със закана, че Левицата може да напусне обединението. Според него не може да се приказва и да се търси мир, като войната се предизвиква с снабдяване на оръжие.

 

" Ако един калашник или патрон от България замине за Украйна, Българска социалистическа партия ще напусне обединението. Това е алена линия, която не може да прекрачим ", разгласи той пред Nova.

По мотив разногласията в ръководещата коалиция водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също съобщи, че в случай че се стигне до решение в Народно събрание а за изпращане на оръжие за Украйна, то тя няма да го подпише. Юридически, защото не е народен представител, тя не подписва нищо в Народно събрание, което като приключила Право би следвало да знае.

Вицепремиерът и министър на стопанската система изрази подготвеност да напусне държавното управление, в случай че Народното събрание утвърди изпращане на военна помощ за Украйна.

 

" Ако желаят да ме сменят. Но аз няма да подпиша този документ. Тръгвам си. Нека да сложат различен човек, който е подготвен да подпише доставяне с оръжие на Украйна ”, закани се тя пред Българска национална телевизия.

 

Нинова добави, че единственото, което я тревожи, е напрежението сред Политическа партия и Има Такъв Народ. " То би трябвало да откри своето решение, тъй като в случай че при всеки проблем се стига до сходни ескалации и обвинявания, това не е работещо ”, разяснява Нинова.

Егор Глазунов

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР