Две от най-високите сгради на света са обгърнати в дим,

...
Две от най-високите сгради на света са обгърнати в дим,
Коментари Харесай

9/11: Минутите, които промениха световната история

Две от най-високите здания на света са обхванати в пушек, едната гори. Към другата с военен завой се насочва пътнически авиолайнер. Втора детонация раздрусва сърцето на Ню Йорк. Вече е ясно, че светът не е същият.

Силата на медиите прави атентатите от 11 септември 2001 година едно от събитията, които като че ли в никакъв случай няма да напусне груповата памет. Атаката против Съединени американски щати промени курса на международната политика, а последствията усещаме до ден-днешен.

Снимка: Reuters По-долу ви представяме последователност по минути на събитията от преди 20 години дружно с някои от най-силните фрагменти на фотожурналистите от черния за Америка ден. Часовете са по локално време:

7:59 Полет 11 на „ Американ Еърлайнс “ излетява с 92 пасажери на борда от Бостън към Лос Анджелис. Машината е „ Боинг 767 “.

8:14 Полет 175 на „ Юнайтед Еърлайнс “ с 65-ма пасажери излетява от същото летище към същата дестинация.

Снимка: Getty Images 8:19 Екипажът на Полет 11 съумява да подаде известие, че самолетът е похитен. „ Американ Еърлайнс “ уведомява ФБР.

8:20 Полет 77 на „ Американ Еърлайнс “ излетява от летище „ Дълес “ край Вашингтон. В този „ Боинг 757 “ има 64 пасажери.
Снимка: Getty Images Снимка: Reuters Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Reuters Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Reuters Снимка: Reuters Снимка: Reuters Снимка: Reuters Снимка: Reuters Снимка: Reuters Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images Снимка: Reuters
8:24 Терористът Мохамед Ата прави първото от двете си неволни свързвания с контролната кула евентуално при опит да откри връзка със салона на Полет 11.

8:40 Ръководителите на въздушното придвижване алармират в командването на Противовъздушна отбрана за евентуалното похищение на Полет 11. По паника трябват да бъдат вдигнати два изтребителя. Те ще се окажат в небето прекомерно късно…

Снимка: Getty Images 8:41 Полет 93 на „ Юнайтед Еърлайнс “ с 44 пасажери на борда излетява от Нюарк към Сан Франциско с 40 минути забавяне – трябвало е да е едновременно с другите отвлечени самолети.

Снимка: Getty Images 8:46 Мохамед Ата и останалите терористи на борда на Полет 11 насочват самолета си към северната кула на Световния търговски център. Авиолайнерът се забива в етажи 93-99 на постройката. Всички на борда и стотици в небостъргача умират на място.

Снимка: Getty Images 8:47 Първите полицейски екипи стартират евакуация.

8:50 Американският президент Джордж Буш - младши е известен от началника на кабинета си, че аероплан е блъснал Световния търговски център. По това време президентът е на посещаване на учебно заведение във Флорида.

Снимка: Reuters 9:02 След като в началото е разпоредено намиращите се в южната кула на Световния търговски център да останат по местата си, стартира евакуация и там. Между 10 и 14 хиляди души са в развой на овакантяване на постройките.

Снимка: Getty Images 9:03 Полет 175 се разрушава сред 75-ти и 85-ти етаж на южната кула. На място умират хората в самолета и стотици в постройката.

Снимка: Getty Images 9:08 Властите не разрешават всички полети към Ню Йорк и прекосяването през въздушното пространство на града.

9:21 Затворени са всички мостове и тунели в Ню Йорк.

Снимка: Getty Images 9:24 Достигат информации, че и Полет 77 е бил похитен – няколко пасажери и членове на екипажа са съумели да се свържат с близки по мобилните си телефони.

9:31 Буш към този момент приказва за „ очевидна терористична офанзива против нашата страна “.

Снимка: EPA 9:37 Полет 77 се разрушава в западната фасада на Пентагона във Вашингтон. Жертвите са 59 на борда и 125 военни и цивилни на земята.

9:42 За първи път в историята на Съединени американски щати всички самолети са приземени. В рамките на два часа и половина 3300 пътнически и товарни самолета и още 1200 частни кацат на американски и канадски летища.

Отчаяни хора от високите етажи на постройките скачат към сигурната си гибел, с цел да избягат от пламъците Снимка: Getty Images 9:45 Заради клюки за други офанзиви, Белият дом и Капитолия са евакуирани, сходно на ред други значими обекти.

9:59 Южната кула на Световния търговски център се срутва.

Снимка: Getty Images 10:07 След като пасажери и членове на екипажа на Полет 93 са научили от близки за офанзивите в Ню Йорк и Вашингтон, те вършат опит да завладяват самолета назад. Терористите преднамерено насочват неспасяемо машината, която пада в Пенсилвания и убива всички на борда.

Снимка: Wikimedia Commons 10:28 102 минути, откакто е ударена от първия аероплан, северната кула на Световния търговски център се срутва.

Снимка: Getty Images 11:00 1 млн. души са евакуирани от Долен Манхатън, до момента в който избавителни екипи търсят оживели под руините.

Снимка: Reuters 13:00 Президентът Буш, в това време евакуиран във военна база, афишира, че въоръжените сили на Съединени американски щати са по паника в международен мащаб.

14:51 Американският флот изпраща разрушители с ракетно въоръжение, които да охраняват столицата и Ню Йорк.

Снимка: Reuters 17:20 47-етажният „ Световен търговски център 7 “, който от часове е в пламъци след офанзивите, пада. Този път няма жертви единствено поради бързата реакция на избавителните екипи, които се изтеглят в последния миг.

20:30 Вече в Белия дом, американският президент насочва послание към нацията. В него за първи път чуваме словосъчетанието „ Война с тероризма “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР