Две от най-популярните къщи в Стария град ще бъдат ремонтирани,

...
Две от най-популярните къщи в Стария град ще бъдат ремонтирани,
Коментари Харесай

Спасяват от разруха две знакови къщи в Стария град

Две от най-популярните къщи в Стария град ще бъдат ремонтирани, излиза наяве от документите в Агенцията за публични поръчки. С обособени процедури се търсят реализатори за реорганизация на " Верен Стамболян " и " Павлити ", позната повече като Синята къща.

" Павлити " е измежду шедьоврите на възрожденската архитектура. Строена е към 1850 година и е била благосъстоятелност на Георги Павлити (Политоглу). През годините е употребена като представителна приемна на Комитета за изкуство и просвета, Национален дарителски фонд „ 13 века България “, Градски студентски дом за просвета и Общинска фондация „ Пловдив 2019 “.

В постройката ще бъдат сменени дъсчените обшивки, ще се боядисват металните капаци на прозорците, изцяло ще са реставрирани каменните зидарии. Планира се още реституция на декоративния таван в портика, както и на вратите. Стойността на поръчката е малко над 150 хиляди лв. без Данък добавена стойност.

За къщата на Верен Стамболян пък са отделени 85 хиляди лв.. Тя е издигната през втората половина на XIX век и е една от най-големите и солидни здания в Стария град на Пловдив. Връзката й с пловдивската просвета датира още от 70-те и 80-те години на предишния век, когато става известна като Къщата на художниците. Днес тя обитава непрекъснатата експозиция на художника Димитър Киров.

От документите в АОП е видно, че ремонтните и реставрационни действия са били съгласувани с Министерството на културата още през 2011 година.

Срокът за подаване на предложения за двете публични поръчки е до 25 август.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР